Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 12 januari 2010

Lundbäck i topp igen!

Årets äldre Junior-SM har avgjorts i ett kyligt och vinterlikt Tärnaby. Kylan höll den alpina byn i ett järngrepp och först på fredagseftermiddagen släppte det så pass mycket att det gick att genomföra, det alla juniorer - äldre som yngre - kommit dit för.

För Norrbotten höll Gustav Lundbäck, Luleå Alpina, fanan högt! Killen har haft en fantastiskt fin utveckling hittills denna säsong. I Åres FIS-storslalom, innan jul, gjorde han ett gigantiskt ryck då han punktade ner sig rejält! I Tärnaby kom nästa ryck! Denna gång i slalom. Innan jul låg han och snittade på ca 70 FIS-points och i ÄJSMs slalom på fredagen slog han till med en meriterande 8:e plats bland svenskarna. Gustav är fortfarande yngre junior men visar ingen som helst respekt för de större grabbarna. Han är en tävlingsmänniska och hans "ryck" gav honom 43,43 FIS-point vilket skulle kunna beskrivas som en förbättring med 110 placeringar (!) på världsrankingen för killar födda 1993. En 43-punktare belönas idag med plats 22 i världen! Han behöver en till för att vara där. ÄJSM vinner Carl-Johan Öster, Djurgården, född 1992. Han blir dock frånåkt av en finne vid namn Paloniemi, som inte har samma lysande teknik som Öster men som trots allt är född så sent som 1993, vilket säger en del om hans bedrift!

År 2010 blir med största sannolikhet Gustav Lundbäcks genombrottsår men det finns så mycket mer att hämta! Han behöver växa till sig och bygga på sin fys vilket kommer att ge honom ännu mer fördel. Han har talang och en otroligt fin åk-känsla och brinner för att bli bäst, om jag får gissa. På tre tävlingar på denna sida om året har han radat upp topp 10 placeringar i relativt tuffa sammanhang! Han har fin uppbackning från ett av landets bästa gymnasier och han har många runt ikring sig som stöttar! Vi har all anledning att vara nöjda i Norrbotten! Nu återstår en rad FIS-tävlingar och så småningom yngre Junior-SM där Gustav är med och tampas om medaljerna! Vi håller tummarna!

På damsidan gjorde Rebecka Gunnarstedt, Kåbdalis Alpina, en strong insats i första åket i ÄJSM slalom. Hon hade en framskjuten 13:e placering i det starka startfältet. I andra åket satsade hon men tyvärr höll det inte denna gång. En spekulation kan man dock kosta på sig, och det är att hon sannolikt slagit sig in bland topp 6-8 i ett riktigt bra fält. Rebecka kör ofta jämt med juniorlandslagstjejerna, och ibland är hon snabbare, men som många av oss vet så måste hon, och alla andra alpinister som ligger just på gränsen, prestera så mycket mer för att vara med på "tåget". Men jag är av den uppfattningen att det är i dessa kretsar vi hittar "guldkornen", för en drake lyfter i motvind - vilket kanske börjar bli ett tjatigt ordspråk - man fasen, visst är det bra!

Det är bara streta vidare för Rebecka och fokusera på att utveckla sin skidåkning. Hon kryddade dessbättre den förlängda Tärnaby-weekenden med att vinna avslutande FIS-race som endast gav 42,17 FIS-points men säkerligen en bra knuff för självförtroendet. Hon är i slalom rankad 44:a totalt i Sverige på 39,60 FIS-points. I sin åldersklass (1991) rankas hon 8:a. Åldersklassen toppas av Anna Swenn-Larsson på 17,80 och det är ganska glest uppe i toppen. Rebecka, som är en duktig farttjej, har dock näst bästa ranking i Super-G och hon rankas 6:a i GS och 4:a i Störtlopp. Hon är en allround-åkare som har stor potential och framtiden för sig! Tummarna hålls förstås även för Rebecka, som inom kort lämnar Sverige och Kåbdalis för ett äventyr i Kanada! Lycka till Rebecka! Vi följer dina spår!

Inga kommentarer: