Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 23 januari 2010

Ett äventyrligt alpinliv!

Alpinsäsongen är fortfarande i början av sin "linda", trots detta har våra ungdomar och juniorer hunnit med många skidtimmar och många svängar i både träning- och tävlingssammanhang. Herrarna i WC-cirkusen har en hektisk slalommånad och fartkillarna förbereder sig just nu för ett av säsongens tuffaste race i Kitzbuhl. Tandådalens FIS och Farttävlingar i Norska Hafjell har precis avslutats och FIS i Klövsjö väntar härnest. På det lokala planet har första USM-kvalet i Region avklarats med bl a fina framgångar för Piteå Alpina. Det första Team Future-gänget är ute i Europa och i Boden avgörs i helgen säsongens första LVC-kval för C- och B-åkare. Kort och gott, säsongen är i allra högsta grad igång och nu skall poängen och FIS-pointsen fördelas! Nu gäller det att ladda bössan och sikta in sitt mål!

Sommarens fysträning avgör i mångt och mycket hur det går för den alpine åkaren. På detta område behöver vi ständigt utveckla och förbättra och framförallt lära ungdomarna vikten av en stark och uthållig kropp. Alpin utförsåkning har många fördelar på det "mentala" planet! Den är socialiserande, individuell och i samma veva beroende av en positiv gruppdynamik. Den ger fantastiska möjligheter när det gäller tex den geografiska lärdomen. Som alpinist erbjuds du ett äventyrligt liv med många, och ibland långa, resor. Det är en fördel att tycka om gymet och att resa. Alpint är kanske ingen sport för lata själar med ett allt för stort behov av "egen tid" i hemmamiljö under vinterhalvåret. Vi umgås ofta "tajt" med varandra från november till mars likt ett kringresande cirkusfolk, såväl ledare/tränare som åkare. Den sociala utvecklingen gynnas samtidigt som resorna och upplevelserna gör att världen krymper. Det är ett äventyrligt liv!

På måndag börjar ett av mina stora äventyr för säsongen! Masters-OS står för dörren i Kranjska Gora, Slovenien. Jag och fyra andra killar från södra Sverige bildar team och reser ner redan på måndag. Tillsammans med 2500 andra veteranidrottare från 45 olika nationer skall vi njuta av en veckas ledighet från vardagen. Jag och Täbyadvokaten Stefan Bessman och Johan Arvidsson, till vardags kock, flyger till Munchen, hyr bil, och kör de sista 38 milen via Salzburg och rakt igenom de Österrikiska alperna. Vi passerar bl a St Johann, som var VM-ort för oss veteraner år 2002. Ett äventyr, som för mig, slutade med två silver och en 6:e plats och en ny erfarenhet av att ha fått åka ifrån den forne Österikiske stjärnan, Hans Enn, i Super-Gn. Vi beräknas anlända Kranjska Gora kring 22:00 och därefter väntar en efterlängtad sömn. På tisdagmorgon kliver vi upp tidigt och förbereder oss för Storslalom i tidernas första World Winter Master Game, ett äventyr i OS-anda! I somras anordnades World Summer Master Games i Sydney och nu är det vinteridrottarnas tur.

Förutom ett antal "flatlandsbor" från Sverige kommer Juri Kosir, Slovensk slalomstjärna på Fogdös tid, att delta. Även Christian Mayer sägs ska starta vilket blir riktigt, riktigt roligt! Det är alltid kul att jämföra tider med de gamla stjärnorna. Målet är inställt på pallplats! Det känner jag att jag har kapacitet till.

Vi tävlar i tre grenar, d v s alla grenar utom störtlopp. I helgen testar jag mina Super-G skidor i Kåbdalis nya backe och hoppas på en bra känsla. Storslalomformen är god och slalomformen är på uppåtgående, men tyvärr har jag inte hunnit med tillräckligt med banåkning men hoppas som vanligt att det skall sitta i ryggmärgen. Vi får några viktiga mellandagar därnere, mellan racen. OS-veckan avslutas med herrarnas WC-tävlingar i Kransjska Gora och vi hoppas att våra svenska stjärnor kan övertyga. De verkar ha en gryende form.

Håll tummarna och lycka till med Era äventyr!

Inga kommentarer: