Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 16 december 2009

Bra prestationer i Tärnabys FIS!

Det kan konstateras att tävlingarna i Tärnaby var bra ur många perspektiv. Bra underlag, lagom stora startfält för första- och andraårsjuniorerna samt bra förutsättningar för FIS-punkter.

Tärnabys Anja-backe brukar vara en bra punktävling eftersom backen är lång och svårighetsgraden lagom. De allra bästa åkarnas "skills" blir inte så påtagligt. Den är visserligen tuff i inledningsskedet men vågar man gå på skär i första branten och visa mod så får man bra fart med sig neröver de kuperade partierna i backen. Flackåkningen är A och O i Anjabacken, för har man problem där så rinner tiden iväg fort. Minst halva backen handlar om att få med sig farten i varje sväng. Backen är en klar favorit för en gammal veteran som mig.

Resultaten för region 1 är riktigt bra. Mest glad blir jag över Rebecka Gunnarstedts bedrift med en femteplats på lördagen och en fin andraplats på söndagen. Rykten säger att Rebecka åker riktigt bra men att måndagens race innehöll för mycke återhållsamhet. backen är som sagt ingen svår match men många sätts i respekt av den inledande branten och de kuperade kanterna. Med 10 stycken riktigt bra träningsåk i denna backe så släpper detta sannolikt. Bra jobbat av Kåbdalistjejen!

Kirunatjejen Ylva Stålnacke slår till igen med ett riktigt bra resultat! Nu är hon topp tre och bästa svenska i måndagens tävling vilket gör att hon punktar ner sig ytterligare. Det börjar lossna rejält för henne och hon blir intressant att följa framåt vinterns höjdpunkter iform av bl a ÄJSM på "hemmaplan".

På tjejsidan gläder även Sarah Olssons 16:e plats på söndagen vilket gav henne en lägsta notering i FIS-sammanhang på 69 FIS points. Det innebär ca 75:e plats i hela Sverige och Topp 10 bland födda 1993. nu är Sarah född 1994 och har ännu inte kommit in på listan men det visar i vart fall att prestationen är riktigt bra.

En 8:e plats för Johan Säfvenberg är också et steg i rätt riktning! Mycket roligt att se att Tärnaby Skidgymnasium levererar när det vankas hemmaplan. Imponerad även av Linnea Jabeskogs framfart på damsidan. Suveränt och definitivt en tjej att hålla utkik efter på YJSM senare i vinter!

Martina Westman, Lyckseletjejen, är tillbaka efter skada och börjar så sakteliga närma sig toppen igen, vilket är jättekul! Hon blir trea på måndagen och jag hoppas hon får en bra start på tävlingssäsongen men framförallt hoppas jag att hon får bra träning, för hon har verkligen kapacitet. Hon är född 1989 och rankas som två i sin åldersklass i Sverige och 53:a i världen. Hon har precis gått ut skidgymnasiet och Akademin i Tärnaby är hennes hemvist för närvarande. Konkurrensen är hård men det man kan säga är att hon i vart fall inte blivit sämre trots att hon varit borta en tid pga skada. Nu är det upp till henne om hon vill ta ett kliv till i sin utveckling. Jag önskar henne lycka till!

Piteås Henrik Mellgren gjorde debut i storslalom efter ett uppehåll på ca två år. Han visar förbluffande god form och placerar sig stadigt topp 20 och visar dessutom att han punktar ner sig direkt till nivån runt 80 FIS-points, vilket är bra. En perfekt tävling att börja med. Mycket roligt! Sporten behöver såna som Henke och Henke behöver den här sporten, det är jag övertygad om. Jag skall göra allt i min makt att jaga honom hela vintern ;-).

Inga kommentarer: