Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 4 december 2009

Jons resa mot toppen!

"Its better to start building a strong foundation for my skiing rather then trying to attack without a plan", skrev Jon Olsson på sin blogg, inför andra dagens storslalomtävling i Nor-AM i Aspen, Colorado (USA). Så klokt!



Jon Olsson befinner sig, som ensam svensk, i Aspen Colorado för ett antal tävlingar i Nor-AM serien. Ett flertal WC-åkare finns på plats, bla Mario Matt och norrmannen Truls Ove Karlsen m.fl. Gårdagens race var en steg i rätt riktning för Jon, enligt min mening men Jon är ödmjuk inför uppgiften att ta sig till toppen!

Av hans beskrivning lär vi oss att alpint är ingen lätt sport. Vi lär oss också att Jon älskar det han gör och att han är smart nog att skaffa sig en långsiktig plan. Killen är 26 år och siktet är inställt på OS 2014. Då har Jon passerat 30-strecket.
- om jag inte kvalificerar mig till OS 2014 så blir det 2018, säger Jon avslutningsvis i videon. Skön inställning till skidåkningen och jag tvivlar inte ett dugg på att han tillhör absoluta toppen när han passerat 30 år. Är Jon den storslalomåkare Sverige väntat på länge? Ja, vi får vänta och hoppas att han gör Matts Olsson, Johan Pietilä-Holmner och en rutinerad "Mackan" sällskap inför spelen i Sochi 2014 eller varför inte 2018 i Åre/Östersund...

Vi som haft förmånen att se Jon träna GS i normala backar, typ ovansidan på Rettenbach-glaciären i Sölden, vet att killen har ett otroligt bra "klipp" i åkningen. Jon har också tränat på tid i samma bana som bl a Carlo Janka, och hävdat sig mycket bra. Jag har tidigare kommenterat att Jons åkning sannolikt passar bäst på hårt underlag. Borta i Aspen har han förutom hårt underlag även fått tuffa och branta hang. Trots "fallenheten" för hårt underlag placerar han sig "bara" som 18:e man i torsdagens tävling. Efter segrande Cyprien Richard från Frankrike är han totalt ca 4,5 SEK. Enligt Jons egen slutsats lärde han sig mycket av tävlingarna i Aspen och han har därmed tagit ett litet steg närmare sitt mål.

Det Jon behöver nu är en bra plan för fysträningen och ännu mer fokus på uppgiften - dock utan att tappa den viktiga lekfullheten och glädjen, enligt min mening. I takt med utmaningarna utsätter sig Jon för mer krafter. Det blir direkt avgörande om han kan hålla sin position på skidorna, för annars finns risken att han skadar sig. Det sitter i styrkan nu! Jon har känslan och även tekniken men har en bit kvar till den styrka som krävs. Tyvärr är det den del av den alpina sporten som kräver många timmars "nötande" i gymet. Det jag frågar mig - har killen någon tränare? Han behöver såväl en alpin coach/tränare som en fystränare och en smart plan. Vi vill nämligen se mer av den här killen!

Inga kommentarer: