Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 12 december 2009

Fantastisk premiär!

Foto: Fredrik Aletind

Sara Hector presenterade sig idag för resten av det alpinintresserade svenska folket! En del av oss "nördar" hade det på känn, att det kunde hända nåt! I mitt senaste inlägg ägnade jag mina tankar till hennes debut i Åre i helgen och mina föraningar stämde ganska bra. Men hur fort har det egentligen gått för Sara Hector att komma dit hon är idag? Jag passade på att göra en liten research för att få svar på detta. Trots att det är intressant att veta hur hennes år som A1 och A2 gick så har jag begränsat mig till att kolla hennes tid som junior. Men först en titt på hennes andra åk.



Hon har som junior gjort 29 st storslalomstarter inklusive dagens, som var hennes första WC. Hennes inledningshelg som junior startade med ENL i Gällivare 2007 som gav henne 75 i FIS-points. Efter 29 starter är hon nere i 9 FIS-points och hon har under resan bara kört ur 3 st åk vilket ger 10,3% i "urkörningsprocent (ukp)". Hon har förbättrat sig 2,3 FIS-points per start. För att få en jämförelse till detta så tittar vi på Maria och Anja.

Maria: Öppningshelgen, FIS i Tärnaby 2001 som junior, gav henne 64 FIS-points. Efter endast 17 st starter i GS fick hon chansen i WC i Sölden men klarade inte pärsen. Efter 29 st starter var Maria nere på ca 22 FIS-points och hade 5 st urkörningar (ukp 17,2%). Det tog henne ca 60 st starter innan hon var nere på singel FIS, d v s under 10 FIS-points. Den tid som Maria tagit på sig att nå under 10 FIS-points har tagit 60 st starter vilket ger 0,9 FIS-points per start.

Anja: Anja gjorde sin premiärhelg GS i Gällivare 1997 och fick där 43 i FIS-points. Hon gjorde WC-premiär med sin 26:e start. Redan vid 24:e start var hon nere i 8 FIS-points och hade fram till sin 29:e start 4 st urkörningar (ukp 13,8%). Resan till singel-punktare tog 24 starter vilket ger värdet 1,47 FIS-points per start.

Vad säger då denna begränsade, mer eller mindre, vetenskapliga studie?

Sara fick en kanonstart med en relativt enkel utmaning på hemmaplan och har definitivt det som krävs för att inom ett antal år vara en av våra största stjärnor i alpint! Hennes åkning idag var otroligt mogen, stabil och stundvis mycket tuff och respektlös. Med lägsta ukp och med två suveräna europacupresultat i ryggen och en kanonprestation i hennes livs första WC, har hon det bästa självförtroende man kan ha i denna sport. Hon har gjort en snabbare resa än både Anja och Maria om vi ser till takten på punktsänkning per start.

Hur matchar man egentligen en sån här tjej bäst? Hon säger själv att det är europacup som gäller resten av året och enligt hennes egen analys så är skillnaden i tuffhetsgrad obefintlig, vilket isåfall skulle ge henne bra erfarenheter. Mot bakgrund av Marias tidiga debut och den tid det tog för henne att bli singel-punktare med allt vad det betyder i press etc så tror jag Sara Hector lyckas bäst om hon kör på inslagen väg. Bygg självförtroende och skruva upp kraven sakta men säkert, i takt och harmoni. Vi vet alla hur det gick för unge Jens Byggmark som efter den enorma framgången har haft svårt att "bottna" när tekniken och skidåkningen "strulat" och självförtroendet har definitvt fått sig en törn av detta.

Helt klart är att några svenska tränare producerar otroligt duktiga tjejer födda 1992Just nu har vi 4 st topp 20 födda 1992 varav 2 av dessa dominerar som etta och tvåa. Om vi utökar analysen finner vi 2 st födda 1991, 1 st född 1990 men ingen 1989, bland topp 20 i resp. klass. Bland födda 1988 har vi 2 st. Tyvärr ingen född 1993 i topp 20 men inom kort kommer sannolikt två eller tre stycken födda 1994. Österrike, Frankrike och Italien är i genomsnitt bättre än sveriges damer i åldersklassen födda 1988-1993.

Jag har sagt det förr, det blir en intressant vinter!

Inga kommentarer: