Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 24 april 2010

Head utökar på nytt löneslistan!

Bild: Aksel Lund Svindal lämnar Atomic. Källa: Head official website.

Head Racing signar den ena efter den andra av världens bästa skidåkare! De senaste åkarna blir lite oväntat de båda norrmännen och toppåkarna Aksel lund Svindal och Kjetil Janrud. Aksel behöver ingen närmare presentation och Kjetil Jansrud är en coming man som fick sitt storslalom-genombrott i årets WC i Kranjska Gora, som jag förövrigt själv bevittnade på plats.

Det kostar att vinna dessa stjärnors förtroende. Sannolikt har Head fått "lätta på lädret". Mannen bakom Head är bl a CEO Johan Eliasch som är djupt involverad som både stark ledare inom Head och en av de starkaste aktieägarna, enligt uppgift. Johan Eliasch är en passionerad man när det gäller alpin racing och har bl a erfarenhet som föråkare vid Kitzbuhls Hahnenkamm-rennen och i en del andra kända störtloppsrace.

Frågan blir om Head är på väg att göra en "Atomic-resa" och vad skulle det då kunna innebära?

Om tittar tillbaka i historien så hade Atomic, mellan åren 2004-2006, de allra bästa åkarna från världens olika nationer, bl a Svindal, Järbyn, Cuche, Rocca, Raich, Maier, Miller, Rahlves, Neureuther, Deneriaz, Minagawa, Walchhofer, Albrecht, Berthod med flera. Det måste ha kostat rejält men resultaten lät inte vänta på sig. Atomic vann 14 av 15 VM-medaljer i Bormio 2005, vilket talar sitt tydliga språk! Därefter verkar det ha gått sämre och sämre om vi ser till statistiken. De har avbrutit många kontrakt och valt att bara satsa på ett fåtal etablerade och riktat mer intresse till de yngre lovande. Det år som passerat tycker jag verkar ha varit ett sämre år för Atomic. Produkten har varit ojämnare vilket är en risk man löper när man har ett "stall" med många duktiga världsstjärnor. Efterfrågan på det allra bästa materialet är stort och övriga får nöja sig med det som "blev över". Jag tror de senaste årens utfall för Atomic har sitt svar i det stjärnspäckade team man presenterade under åren 2004-2006. Nu kommer rekylen och Head hugger!

Nu gör Head nåt liknande och frågan blir, finns det risk att en del medelbra världscupåkare och yngre juniorer får allt sämre material de närmaste åren? Hur går det tex för Markus Larsson, som haft en tung säsong? Får han det bästa materialet nästa säsong eller byter han märke? Han behöver verkligen ett bra stöd för att ta sig tillbaka till toppen!

Om vi då tittar på Heads aktuella lista över toppåkarna! Där finner vi namn som Miller, Cuche, Svindal, Vonn, Riesch, Pärson, Heel och nu senast Jansrud. Även Anna Goodman, Sarka Zahrobska, Marco Buechel, Liz Goergl, Susanne Riesch, Hans Olsson, och fler med dem, har Head på fötterna nästa år.

Får vi se Markus på Ross eller Nordica, tro?

Inga kommentarer: