Hösten 2008 ägnade jag mig åt att skriva ett antal inlägg på bloggen med fokus "Norrbottens nya alpina mecca". Det stod då klart i min innersta känsla att Norrbottens lilla "alpby" 13 mil från Piteå, och inte minst ca 13 mil från Luleå Aiport, höll på att förändra livet för oss skiracers. Jag med flera andra norrbottningar skönjade en stor förändring som vi alla innerligt behövde. Nu har den "förändringen" växt till något vi aldrig vågat drömma om.
Jag sa det redan då, den period vi är inne i är den bästa tiden! Försäsongens skidåkning med bra kontinuerlig träning i en anpassad miljö gör att jag inte längtar till hemmabacken vid Lindbäcks Stadion i Piteå (Vallsberget) förrän i mitten av januari. Så mycket betyder Kåbdalis! Irritationen och "energiförlusten" från att inte komma igång på hemmaplan har jag bytt ut till längtan efter riktigt bra skidåkning, endast ett stenkast från hus och hem. Att Kåbdalis skulle komma att spela en så viktig roll för mig och andra norrbottningar var det nog inget snack om, men det verkar allt mer som om Kåbdalis vunnit hjärtan även hos skiracers från de södra breddgraderna. Inte allt för sällan får vi norrlänningar skärpa till oss för att göra oss förstådda i liftkön eller matkön då vi stöter ihop med glada söderkisar tillresta byn för några riktigt fina skiddagar. Det gör en gott i hjärtat att få bjuda på lite norrlänsk sentimentalitet och enkelhet inbäddat i bästa service, tillgänglighet och vänlighet.
Kåbdalis har i med alla dess satsningar blivit ett skidmecca som fått oss norrbottningar att tro på framtiden. Inte mindre än ca 300 husvagnsplatser abboneras säsongsvis på anläggningen och boendeplatserna i byn ökar sakta men säkert, inte minst med hjälp av Kåbdalis Egendom ABs senaste satsning på ett nytt stugområde alldeles intill backen. Kika in där och hitta din "drömspot", http://www.kabdalisstugby.se/
Nu när högkonjunktur råder i nordligaste Kiruna och gruvbrytningen åter stundar i Pajala, när bl a Arjeplog och Arvidsjaur under senaste årtionden rest sig ur askan med hjälp av sin internationalisering, när Piteå och Luleå med sina starka kuststäder jobbar hårt för nya handelsetableringar och ständig kunskapsutveckling liknar Kåbdalis allas vår "pärla" som vi kan fly vardagen till när vi behöver andrum och själslig njutning. Det blåser positiva vindar på denna front, minst sagt! Kika in på Johan Gunnarstedts blogg och läs hans summering av år 2011, en läsning som både blir känslomässigt kännbar och rolig innan den tynar bort med leendet fastklistrat i ansiktet. http://kabdalis.com/?s=blogg
Nu står vi dessvärre inför faktum att vintern 2011/2012 inledde mycket tveksamt med alldeles för många varmfronter och med alldeles för dålig försäsongsträning som följd. Sydliga och sydvästliga vindar har dominerat under stor del av oktober-december. Kustbackarna är inte klara, Gällivares Dundret är fortsatt starkt begränsad och vi ställer in FIS efter FIS, nu senast Luleås tävling första helgen i januari. Orsak, snöbrist och dålig kvalitet i underlaget. Övriga Sverige har också haft samma problem med snötillgång. Kvar, stark och pålitlig som en norrländsk fura, står Kåbdalis med fyra färdiga backar av högsta kvalitet, fullängd och bra med snö, hårt och finns på anpassade delar av backen och framförallt alltid plats för en alpin skiracer. Vad vore vi norrbottningar utan denna möjlighet?
Jag är av den åsikten att träning kommer före tävling så jag sällar mig till de som åter styr kosan till Kåbdalis utan att bekymra mig om vad som händer i tävlingskalendern. Jag tackar särskilt Johan Gunnarstedt med familj för att de på sådant övertygande sätt skapat valmöjligheter och förutsättningar för oss! Du som inte hunnit med ett besök, passa på! Varför inte passa på att besöka Jokkmokks marknad 2-4/2 i samma sväng. På så sätt hinner du med både skidåkning och samisk kultur. Kika in på http://www.jokkmokksmarknad.com/extdefault.aspx?epslanguage=SV
Säsongen är lång! Vi ses i backen!
Välkommen till Masterskier.blogspot.com
Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.
tisdag 27 december 2011
måndag 26 december 2011
Debatten lever, hoppet inte ute?
Ett brev från David Dodge har skickats till FIS. Av allt att döma sitter killen inne med en hel del "matnyttigt" som FIS får svårt att bortse ifrån, enligt min mening. Jag har ingen aning vem han är och "tyngden" i hans "ämbete". Skönt, dock, att se att det finns formalia som styrker allas vår fundering över riktigheten att förändra GS-skidorna så drastiskt. Jag delger Er brevet rakt av fritt översatt. Kanske är brevet lättare att läsa på engelska, kika isåfall in på Skiracing.com och berika Er i ämnet på Onkel Sams eget språk. Det råder inget tvivel om att amerikanerna är på "krigsstigen" i frågan. Är det som David Dodge antyder, att FIS har "skitit i det blå skåpet" en gång för alla...
Fri översättning, Pär Gabrielsson.
"Följande brev har skickats till FIS tjänstemän och andra som tyder på att den vetenskapliga logiken bakom bytet av skidornas föreskrifter, av säkerhetsskäl, är bristfällig. Brevet sändes av David Dodge och innehåller omfattande forskning. Ski Racing uppmanar alla berörda att läsa den.
Till:
FIS ordförande - Gian Franco Kasper
SRS ordförande - Michael Schineis
FIS Alpine direktionen - Bernhard Russi (SUI), Janez Fler (FIS), Niklas Carlsson (SWE), Herwig Demschar (USA), Reno Fleiss (CRO), Janka Gantnerova (SVK), Janne Leskinnen (FIN), Svein Mundal ( NOR), Hans Pum (AUT), Ken Read (CAN), Fabien Saguez (FRA), Reinhard Schmalzl (ITA), Walter Vogel (GER), Toni Vogrinec (SLO)
FIS Rättsliga och säkerhet kommittén - Jose Luis Marco (ARG), Christopher Moore (CAN), Tsvetan Atanasov (BUL), Frits Avis (NED), Sortiris Babatzimopoulos (GRE), Marco Cozzi (ITA), Marco De Robles (SPA), Dean Gosper (AUS), David Howden (NZL), Klara Kaszo (HUN), Jerker Löfgren (SWE), Fransois-Kavier Manteaus (FRA), NN (ISR), Alex Natt (USA), Naralia Ovchinnikova (RUS), Corinne Schmidhauser (SUI), Franz Steinle (GER), Robert Wallner (AUT), Sean Wilken (GBR), Katarina Zajc (SLO)
CC: Oslo Sports Trauma Research Center - Tone Bere, Tonje Wale Florenes, Trone Krosshaug, Lars Nordsletten, Roald Bahr, University of Salzburg - Erich Muller
Avsikten med detta brev är att uppmärksamma FIS att en stor mängd vetenskapliga bevis är i strid med de slutsatser som ligger till grund för förändring av utrustningen och att studierna felaktigt används för att utveckla nytt material trots att det inte utgör några vetenskapliga bevis för FIS önskade följdeffekter.
De nya skidorna var "vetenskapligt bevisat" att öka idrottarens säkerhet och minska risken för skador", vilket FIS sade i ett uttalande. Deltagarna hade gemensamt kommit överens om att målet med hela utrustningsöversynen var att endast införa nya regler som är vetenskapligt bevisat att öka idrottsman säkerheten och minska risken för skador", säger FIS i ett pressmeddelande, den 24 augusti 2011.
De studier som refereras till som "bevis" är väl genomförda, vars slutsatser är omtvistat, men inte orimliga, och de är ett viktigt tillskott till den vetenskapliga mängd bevis. Dock är den vetenskap som förekommer i dag inte avgjord och studierna FIS använder sig av för att dra sina slutsatser har definitivt inte tillräcklig "bevishöjd".
Jag känner att det är mycket troligt att de oavsiktliga följderna av FIS beslut kommer att orsaka fler skador. Jag känner att FIS borde ompröva sina handlingar och ta en långsammare mer försiktig inställning till utrustningsförändring som inte i onödan äventyrar hälsa och säkerhet för tusentals idrottare.
De nya skidorna kan vara säkrare, men jag tror det är mycket mer sannolikt att de kommer att bli farligare. Det kan inte bevisas på ett eller annat sätt, men FIS beslut tvingar tusentals idrottsmän att acceptera denna okända risk för deras hälsa och säkerhet för att delta i sin älskade sport. Skidindustrin kommer att bruka tio-tals miljoner dollar att utveckla och producera den nya skidor. Om FIS har fel, d v s att skidan inte blir säkrare utan kanske tvärtom, farligare, är skulden enorm. Kan FIS överleva om det nya utrustningsbeslutet visar sig vara fel? FIS kan inte säga att de inte varnades.
Jag tror FIS förslag att öka längden och öka sidecut radien för GS skidor från nuvarande 185cm minimilängd och 27m lägsta sidecut till 195cm minimilängd och 35 lägsta sidecut radie kommer att ha följande effekter:
Icke-linjär styrning
Salzburgstudien visar att belastningen på skidåkare reduceras på längre- och större sidecut skidor jämfört med dagens 185cm, 27m sidecut skidor. Deras tester antar att lastminskningen beror på den stora skillnaden mellan de olika skidorna men jag tror det är mer sannolikt att det beror på att jämförelsen gjordes mellan en skida som var mycket bekant för testare och flera som var obekanta. Jag hävdar att testarna genererar lägre belastning på alla skidor som de inte känner till och designen på skidområdet är inte tillräckligt för att spela en betydande roll i testet. Idrottare kommer att hitta sätt att använda 100% av sin styrka oavsett utrustning. Detta är vad idrottare gör.
Det geometriska förhållandet mellan sidecut radie, eggvinkel och svängradie är väl känd för alla skid-designers. Teorin visar att en 35m skidor kommer att ha samma svängradie som en 27m skidor om skidor tippas på kanten ca 7 grader mer i en typisk WC GS tur. Eggvinkeln måste ökas i förhållande till skidåkarna KOM (masscentrum). Med andra ord innebär det att om åkaren skall åka samma linje i samma hastighet skidåkarens COM måste vara på samma plats, men skidan måste kantas 7 grader mer, därmed mer knä vinklar. Idrottare kommer att upptäcka att mer knä vinkling ger dem möjlighet att åka samma linje med samma hastighet som de är vana vid att åka skidor på sina 27m sidecut skidor vs 35m skidor sidecut. Mer knä vinklar kommer att orsaka en instabil ben geometri som leder till okontrollerbara, icke-linjära, generering av laster.
En typisk WC GS skidåkare i dagens situation har en linje från innerkanten av deras ytterskida genom centrum av sitt knä och som faller något utanför deras COM. Detta ben geometri är stabil och en plötslig ökning av belastningen kommer att orsaka eggvinkeln minskas och belastningen sänkas under den abrupta övergången vilket ger idrottaren tid att reagera på lämpligt sätt.
Linjen från underlaget och kanten, genom knäet på en skidåkare med 7 grader mer knä vinklar kommer att falla innanför COM. Detta bens geometri är instabilt och en plötslig ökning av belastningen kommer att orsaka en ökning av eggvinkel som resulterar i att knäet kollapsar inåt vilket leder till ytterligare belastning, vilket leder till ytterligare knä vinkling, mer belastning, och så vidare tills åkaren kan reagera. Vid tiden skidåkaren reagerar på denna belastning kan den orsaka allvarlig skada och / eller förlust av kontroll. Detta är en icke-linjär reaktion på naturligt kontrollerad ingång och skall undvikas till varje pris. Ett annat försvårande faktum är att detta problem med större knävinkling sannolikt kommer att göra det svårare för innerskidan att spåra parallellt med den yttre skidor. Att lägga till mer knä vinklar på insidan benet är mycket svårt. Detta kan uppmuntra åkare att överföra vikt från insidan skidor till utsidan skidor därmed ökar belastningen på det nu mer sårbara ytterknäet.
En stödjande faktum för FIS är att många av de bästa WC åkare väljer skidor med större sidecut radier än det lägsta tillåtna 27m och 23m för män respektive kvinnor. Till exempel Ted Ligety och Lindsey Vonn använda 29m och 27m sidecut radier, respektive. Det är rimligt att anta att Ted och Lindsey föredrar dessa skidor eftersom de uppmuntrar till ställningar som är stabil, stark och säker. En mindre åstadkommit eller svagare skidåkare skulle behöva mer sidecut att uppnå samma ställningar.
Den välkända geometriska förhållandet mellan sidecut radie, eggvinkel och vrida visar radie som en 35m skidor passar FIS beskrivningen av en skida som är "för aggressiva". Naturligtvis skulle det ta lite träningstid på dessa 35m skidor för de tävlande att lära sig att de kan åka snabbare med mer knä vinklar, vilket är osannolikt att det skulle dyka upp på kort sikts tester.
Skidåkare bör tillåtas och uppmuntras att välja skidor med sidecut radier som främjar den mest stabila, starkaste och säkraste arbetsställningen. Coaching guider bör utvecklas för att hjälpa idrottare att uppnå bättre ställningar genom en bättre förståelse av förhållandet mellan variabler skid design och ställningar skidåkare.
Den geometriska förhållanden som beskrivs ovan är väl kända och förstådda. Konsekvenserna kan inte ansvarsfullt avfärdas eller ignoreras.
Högre sannolikhet för Phantom Foot främre korsbandsskada
The Slip-Catch skademekanismen identifieras i Oslo3-studien som den vanligaste knäskadan på VM idrottare. Det är enligt min mening en kombination av de välkända Phantom Fot-och BIAD mekanismer. En översyn av video och bilder som ingår i Oslo-studier visar en förlust på kant grepp om utförsåkning (utanför) skidan följdes av en överföring av vikt till insidan av skidorna. Innan förlusten av greppet var skidåkares masscentrum (KOM) balanserad mellan skidåkaren fötter. Den plötsliga förlusten av grepp på ytterskidan orsakade en out-of-balans situationen med tryckcentrum plötsligt flytta uppåt och framåt orsakar åkaren att börja falla neråt och bakåt. Detta bakåt rotation i kombination med slalom rotation ger en precessionella rotation på tredje vertikala axeln som roterar massan. Naturligtvis alla dessa rotationer är oönskade och åkaren svarar genom att dra tillbaka sina skidor för att minska de krafter som kastar ut honom ur balans. För att bromsa dessa oönskade rotationer måste åkaren korrigera rotation, men detta skapar en rotation som agerar mot de precessionella neråtrotation och skidåkares KOM (masscentrum) vilket orsakar skidåkaren överkropp att vrida neråt, vilket ger en intern-valgus rotation av knäleden.
Åkaren är nu i en position allmänt erkänd som den sista fasen innan en Phantom Foot ACL ruptur förutom att hans ben är relativt rak. Observera att skidans sidecut hade något att göra med detta scenario. Allt som behövs är en viss uppsättning ur balans rotationer och en spak sträcker sig bakåt från foten.
Om skidan har mindre grepp i "svansen" kommer åkaren att fortsätta att falla baklänges, skid kommer sladda och fortsätter att rotera uppåt på grund av lutningen på snön yta i förhållande till skidåkares COM. Om åkaren kämpar mot dessa rotationer med tillräcklig kraft kommer han sannolikt brista ACL på ytterknä i en klassisk Phantom Foot hållning. Om han ger upp återhämtningen försöket, drar hans kropp till en säkrare ställning och låter falla framsteg naturligt att han kommer nästan säkert att undvika en främre korsbandsskada. Ingen racer kommer sannolikt att göra detta utan omfattande utbildning om hur man undviker Phantom Foot fällan. Ettlinger et al5 har visat att sådan utbildning dramatiskt kan minska risken för Phantom Foot ACL skador.
Om skidan har aggressivt grepp i svansen åkaren kan ha möjlighet att vända bakåt och neråt falla, re-center hans för-akter balans, tillräckligt snabbt för att han kan återuppta uppförsbacken skidor på ett sätt som stödjer neråt rotation utan att tillgripa vrida överkroppen på ett sätt som gäller skadan producera valgus-intern rotation av neråt knä.
Det som stödjer analysen ovan är en stor (34 år, 6.780.940 skidåkare dag) epidemiologiska skada studie av Ettlinger et AL4 visar att den knäskada har ökat stadigt från 1972 till ca 1992-1993 oförminskad styrka genom att all utrustning utvecklingen under denna tidsperiod. Sedan 1992-1993 har trenden vänt. Kortare, formad skidor blev populära i 1992 -1993 tidsramen. Överlägsen kant grepp på svansen, starkare själv styrande effekt och kortare längd är särdrag för dessa skidor jämfört med de äldre skidorna de ersatte. Det är därför rimligt att dra slutsatsen att en eller flera av dessa funktioner leder till minskad knäskada takt.
Det är tydligt att en mindre aggressiv skidor kommer att minska de krafter som verkar bidra direkt till skada i Slip-Catch scenario. Men en mindre aggressiv skidor begränsar skidåkare förmåga att gripa rotationer som leder till Phantom Foot typ skador.
Utrustningsrelaterade lösningar till ovanstående scenarier är inte bra förstås, men jag anser att min åsikt, att en längre skida med mindre sidecut ökar Phantom fotskador, är rimlig. Konsekvenserna kan inte ansvarsfullt avfärdas eller ignoreras utan vidare undersökningar.
Slutsats
Jag tror att FIS vårdslöst äventyrar tusentals idrottare som deltar i sanktionerade tävlingar av oansvarigt att ignorera eller avfärda stora kroppar av vetenskapliga bevis, yttranden från många experter och instinkter tarmen av den stora majoriteten av tränare och idrottare. Jag tror att FIS tvingar industrin att spendera tio-tals miljoner dollar att utveckla och tillverka skidor som kan visa sig vara för farligt att använda.
Det finns lagliga och moraliska konsekvenser för de nya utrustningsreglerna. Det snabba införandet av de nya reglerna ska noggrant övervägas.
Med vänliga hälsningar,
David J. Dodge, BSME
1. Bere, Mekanism av främre korsbandsskada i Skiers: till redaktören Letter, The American Journal of Sports Medicine
2. FIS ISS 2006-2011 SÄKERHET I Alpine Ski Racing
3. Bere, mekanismer för främre korsbandsskada i VM Alpint, The American Journal of Sports Medicine
4. Ettlinger CF, Johnson RJ, Shealy JE, förebyggande av Knä-och Nedre benskador Bland Elite utförsåkare och konkurrenter.
5. Ettlinger CF, Johnson RJ, Shealy JE. En metod för att minska risken för allvarliga knä stukningar uppstått i alpin skidåkning. Am J Sports Med.
1995, 23:531-537.
Bilaga:
En diskussion om partiska assumptions.The citat nedan är några av de antaganden som den grund på vilken FIS byggt sin "bevis" att den nya utrustningen reglerna kommer att minska skador.
"I denna out-of-balans, är det rimligt att tro att carvingskidor kan fastna i kanten lättare än äldre skidor" .1
"Problem med nuvarande utrustning i fråga om säkerhet enligt expertutlåtanden:
Utrustningen är för aggressiv
Utrustningen är för direkt i kraftöverföring
Equipment har alltför stark beteende själv styr
Utrustningen är svårt att styra
Utrustningen är svårt att få från kanten
Utrustning låter för högt eggvinklar ".2
"Detta lastning mönster är relaterat till carving skidor själv-styrande effekt" .3
"Med aggressivt carvingskidor och aggressiva snöförhållanden, är stora krafter som genereras när insidan fångar snön ytan". 3
En uppsättning mindre fördomsfulla antaganden kan vara:
Utan kant grepp kontroll är omöjlig - mer kontroll är bra.
Utan en egen styrande effekt kontroll är omöjlig - mer kontroll är bättre.
Idrottare kommer att använda svansen av skidan om SKI har en stor radie eller en kort radie - utan svans balans är omöjligt.
Den tävlande kommer att hitta sätt att använda 100% av sin styrka för att förhindra ett fall - det är vad idrottare gör.
En förutsägbar skidor är en trygg skida - åkaren har kontroll över alla krafter.
Ett mer rimligt antal slutsatser kan vara:
Säkrare skidor bör motverka skidåkare från att kroppen positioner känt för att orsaka skada.
Säkrare skidor bör ha linjär svar på styringångar
Aggressiv skidor = skidor som är för känsliga och / eller har icke-linjära svar på styringångar.
Fri översättning, Pär Gabrielsson.
"Följande brev har skickats till FIS tjänstemän och andra som tyder på att den vetenskapliga logiken bakom bytet av skidornas föreskrifter, av säkerhetsskäl, är bristfällig. Brevet sändes av David Dodge och innehåller omfattande forskning. Ski Racing uppmanar alla berörda att läsa den.
Till:
FIS ordförande - Gian Franco Kasper
SRS ordförande - Michael Schineis
FIS Alpine direktionen - Bernhard Russi (SUI), Janez Fler (FIS), Niklas Carlsson (SWE), Herwig Demschar (USA), Reno Fleiss (CRO), Janka Gantnerova (SVK), Janne Leskinnen (FIN), Svein Mundal ( NOR), Hans Pum (AUT), Ken Read (CAN), Fabien Saguez (FRA), Reinhard Schmalzl (ITA), Walter Vogel (GER), Toni Vogrinec (SLO)
FIS Rättsliga och säkerhet kommittén - Jose Luis Marco (ARG), Christopher Moore (CAN), Tsvetan Atanasov (BUL), Frits Avis (NED), Sortiris Babatzimopoulos (GRE), Marco Cozzi (ITA), Marco De Robles (SPA), Dean Gosper (AUS), David Howden (NZL), Klara Kaszo (HUN), Jerker Löfgren (SWE), Fransois-Kavier Manteaus (FRA), NN (ISR), Alex Natt (USA), Naralia Ovchinnikova (RUS), Corinne Schmidhauser (SUI), Franz Steinle (GER), Robert Wallner (AUT), Sean Wilken (GBR), Katarina Zajc (SLO)
CC: Oslo Sports Trauma Research Center - Tone Bere, Tonje Wale Florenes, Trone Krosshaug, Lars Nordsletten, Roald Bahr, University of Salzburg - Erich Muller
Avsikten med detta brev är att uppmärksamma FIS att en stor mängd vetenskapliga bevis är i strid med de slutsatser som ligger till grund för förändring av utrustningen och att studierna felaktigt används för att utveckla nytt material trots att det inte utgör några vetenskapliga bevis för FIS önskade följdeffekter.
De nya skidorna var "vetenskapligt bevisat" att öka idrottarens säkerhet och minska risken för skador", vilket FIS sade i ett uttalande. Deltagarna hade gemensamt kommit överens om att målet med hela utrustningsöversynen var att endast införa nya regler som är vetenskapligt bevisat att öka idrottsman säkerheten och minska risken för skador", säger FIS i ett pressmeddelande, den 24 augusti 2011.
De studier som refereras till som "bevis" är väl genomförda, vars slutsatser är omtvistat, men inte orimliga, och de är ett viktigt tillskott till den vetenskapliga mängd bevis. Dock är den vetenskap som förekommer i dag inte avgjord och studierna FIS använder sig av för att dra sina slutsatser har definitivt inte tillräcklig "bevishöjd".
Jag känner att det är mycket troligt att de oavsiktliga följderna av FIS beslut kommer att orsaka fler skador. Jag känner att FIS borde ompröva sina handlingar och ta en långsammare mer försiktig inställning till utrustningsförändring som inte i onödan äventyrar hälsa och säkerhet för tusentals idrottare.
De nya skidorna kan vara säkrare, men jag tror det är mycket mer sannolikt att de kommer att bli farligare. Det kan inte bevisas på ett eller annat sätt, men FIS beslut tvingar tusentals idrottsmän att acceptera denna okända risk för deras hälsa och säkerhet för att delta i sin älskade sport. Skidindustrin kommer att bruka tio-tals miljoner dollar att utveckla och producera den nya skidor. Om FIS har fel, d v s att skidan inte blir säkrare utan kanske tvärtom, farligare, är skulden enorm. Kan FIS överleva om det nya utrustningsbeslutet visar sig vara fel? FIS kan inte säga att de inte varnades.
Jag tror FIS förslag att öka längden och öka sidecut radien för GS skidor från nuvarande 185cm minimilängd och 27m lägsta sidecut till 195cm minimilängd och 35 lägsta sidecut radie kommer att ha följande effekter:
Icke-linjär styrning - instabila ben geometri.
Högre sannolikhet för Phantom Foot främre korsbandsskada.
Icke-linjär styrning
Salzburgstudien visar att belastningen på skidåkare reduceras på längre- och större sidecut skidor jämfört med dagens 185cm, 27m sidecut skidor. Deras tester antar att lastminskningen beror på den stora skillnaden mellan de olika skidorna men jag tror det är mer sannolikt att det beror på att jämförelsen gjordes mellan en skida som var mycket bekant för testare och flera som var obekanta. Jag hävdar att testarna genererar lägre belastning på alla skidor som de inte känner till och designen på skidområdet är inte tillräckligt för att spela en betydande roll i testet. Idrottare kommer att hitta sätt att använda 100% av sin styrka oavsett utrustning. Detta är vad idrottare gör.
Det geometriska förhållandet mellan sidecut radie, eggvinkel och svängradie är väl känd för alla skid-designers. Teorin visar att en 35m skidor kommer att ha samma svängradie som en 27m skidor om skidor tippas på kanten ca 7 grader mer i en typisk WC GS tur. Eggvinkeln måste ökas i förhållande till skidåkarna KOM (masscentrum). Med andra ord innebär det att om åkaren skall åka samma linje i samma hastighet skidåkarens COM måste vara på samma plats, men skidan måste kantas 7 grader mer, därmed mer knä vinklar. Idrottare kommer att upptäcka att mer knä vinkling ger dem möjlighet att åka samma linje med samma hastighet som de är vana vid att åka skidor på sina 27m sidecut skidor vs 35m skidor sidecut. Mer knä vinklar kommer att orsaka en instabil ben geometri som leder till okontrollerbara, icke-linjära, generering av laster.
En typisk WC GS skidåkare i dagens situation har en linje från innerkanten av deras ytterskida genom centrum av sitt knä och som faller något utanför deras COM. Detta ben geometri är stabil och en plötslig ökning av belastningen kommer att orsaka eggvinkeln minskas och belastningen sänkas under den abrupta övergången vilket ger idrottaren tid att reagera på lämpligt sätt.
Linjen från underlaget och kanten, genom knäet på en skidåkare med 7 grader mer knä vinklar kommer att falla innanför COM. Detta bens geometri är instabilt och en plötslig ökning av belastningen kommer att orsaka en ökning av eggvinkel som resulterar i att knäet kollapsar inåt vilket leder till ytterligare belastning, vilket leder till ytterligare knä vinkling, mer belastning, och så vidare tills åkaren kan reagera. Vid tiden skidåkaren reagerar på denna belastning kan den orsaka allvarlig skada och / eller förlust av kontroll. Detta är en icke-linjär reaktion på naturligt kontrollerad ingång och skall undvikas till varje pris. Ett annat försvårande faktum är att detta problem med större knävinkling sannolikt kommer att göra det svårare för innerskidan att spåra parallellt med den yttre skidor. Att lägga till mer knä vinklar på insidan benet är mycket svårt. Detta kan uppmuntra åkare att överföra vikt från insidan skidor till utsidan skidor därmed ökar belastningen på det nu mer sårbara ytterknäet.
En stödjande faktum för FIS är att många av de bästa WC åkare väljer skidor med större sidecut radier än det lägsta tillåtna 27m och 23m för män respektive kvinnor. Till exempel Ted Ligety och Lindsey Vonn använda 29m och 27m sidecut radier, respektive. Det är rimligt att anta att Ted och Lindsey föredrar dessa skidor eftersom de uppmuntrar till ställningar som är stabil, stark och säker. En mindre åstadkommit eller svagare skidåkare skulle behöva mer sidecut att uppnå samma ställningar.
Den välkända geometriska förhållandet mellan sidecut radie, eggvinkel och vrida visar radie som en 35m skidor passar FIS beskrivningen av en skida som är "för aggressiva". Naturligtvis skulle det ta lite träningstid på dessa 35m skidor för de tävlande att lära sig att de kan åka snabbare med mer knä vinklar, vilket är osannolikt att det skulle dyka upp på kort sikts tester.
Skidåkare bör tillåtas och uppmuntras att välja skidor med sidecut radier som främjar den mest stabila, starkaste och säkraste arbetsställningen. Coaching guider bör utvecklas för att hjälpa idrottare att uppnå bättre ställningar genom en bättre förståelse av förhållandet mellan variabler skid design och ställningar skidåkare.
Den geometriska förhållanden som beskrivs ovan är väl kända och förstådda. Konsekvenserna kan inte ansvarsfullt avfärdas eller ignoreras.
Högre sannolikhet för Phantom Foot främre korsbandsskada
The Slip-Catch skademekanismen identifieras i Oslo3-studien som den vanligaste knäskadan på VM idrottare. Det är enligt min mening en kombination av de välkända Phantom Fot-och BIAD mekanismer. En översyn av video och bilder som ingår i Oslo-studier visar en förlust på kant grepp om utförsåkning (utanför) skidan följdes av en överföring av vikt till insidan av skidorna. Innan förlusten av greppet var skidåkares masscentrum (KOM) balanserad mellan skidåkaren fötter. Den plötsliga förlusten av grepp på ytterskidan orsakade en out-of-balans situationen med tryckcentrum plötsligt flytta uppåt och framåt orsakar åkaren att börja falla neråt och bakåt. Detta bakåt rotation i kombination med slalom rotation ger en precessionella rotation på tredje vertikala axeln som roterar massan. Naturligtvis alla dessa rotationer är oönskade och åkaren svarar genom att dra tillbaka sina skidor för att minska de krafter som kastar ut honom ur balans. För att bromsa dessa oönskade rotationer måste åkaren korrigera rotation, men detta skapar en rotation som agerar mot de precessionella neråtrotation och skidåkares KOM (masscentrum) vilket orsakar skidåkaren överkropp att vrida neråt, vilket ger en intern-valgus rotation av knäleden.
Åkaren är nu i en position allmänt erkänd som den sista fasen innan en Phantom Foot ACL ruptur förutom att hans ben är relativt rak. Observera att skidans sidecut hade något att göra med detta scenario. Allt som behövs är en viss uppsättning ur balans rotationer och en spak sträcker sig bakåt från foten.
Om skidan har mindre grepp i "svansen" kommer åkaren att fortsätta att falla baklänges, skid kommer sladda och fortsätter att rotera uppåt på grund av lutningen på snön yta i förhållande till skidåkares COM. Om åkaren kämpar mot dessa rotationer med tillräcklig kraft kommer han sannolikt brista ACL på ytterknä i en klassisk Phantom Foot hållning. Om han ger upp återhämtningen försöket, drar hans kropp till en säkrare ställning och låter falla framsteg naturligt att han kommer nästan säkert att undvika en främre korsbandsskada. Ingen racer kommer sannolikt att göra detta utan omfattande utbildning om hur man undviker Phantom Foot fällan. Ettlinger et al5 har visat att sådan utbildning dramatiskt kan minska risken för Phantom Foot ACL skador.
Om skidan har aggressivt grepp i svansen åkaren kan ha möjlighet att vända bakåt och neråt falla, re-center hans för-akter balans, tillräckligt snabbt för att han kan återuppta uppförsbacken skidor på ett sätt som stödjer neråt rotation utan att tillgripa vrida överkroppen på ett sätt som gäller skadan producera valgus-intern rotation av neråt knä.
Det som stödjer analysen ovan är en stor (34 år, 6.780.940 skidåkare dag) epidemiologiska skada studie av Ettlinger et AL4 visar att den knäskada har ökat stadigt från 1972 till ca 1992-1993 oförminskad styrka genom att all utrustning utvecklingen under denna tidsperiod. Sedan 1992-1993 har trenden vänt. Kortare, formad skidor blev populära i 1992 -1993 tidsramen. Överlägsen kant grepp på svansen, starkare själv styrande effekt och kortare längd är särdrag för dessa skidor jämfört med de äldre skidorna de ersatte. Det är därför rimligt att dra slutsatsen att en eller flera av dessa funktioner leder till minskad knäskada takt.
Det är tydligt att en mindre aggressiv skidor kommer att minska de krafter som verkar bidra direkt till skada i Slip-Catch scenario. Men en mindre aggressiv skidor begränsar skidåkare förmåga att gripa rotationer som leder till Phantom Foot typ skador.
Utrustningsrelaterade lösningar till ovanstående scenarier är inte bra förstås, men jag anser att min åsikt, att en längre skida med mindre sidecut ökar Phantom fotskador, är rimlig. Konsekvenserna kan inte ansvarsfullt avfärdas eller ignoreras utan vidare undersökningar.
Slutsats
Jag tror att FIS vårdslöst äventyrar tusentals idrottare som deltar i sanktionerade tävlingar av oansvarigt att ignorera eller avfärda stora kroppar av vetenskapliga bevis, yttranden från många experter och instinkter tarmen av den stora majoriteten av tränare och idrottare. Jag tror att FIS tvingar industrin att spendera tio-tals miljoner dollar att utveckla och tillverka skidor som kan visa sig vara för farligt att använda.
Det finns lagliga och moraliska konsekvenser för de nya utrustningsreglerna. Det snabba införandet av de nya reglerna ska noggrant övervägas.
Med vänliga hälsningar,
David J. Dodge, BSME
1. Bere, Mekanism av främre korsbandsskada i Skiers: till redaktören Letter, The American Journal of Sports Medicine
2. FIS ISS 2006-2011 SÄKERHET I Alpine Ski Racing
3. Bere, mekanismer för främre korsbandsskada i VM Alpint, The American Journal of Sports Medicine
4. Ettlinger CF, Johnson RJ, Shealy JE, förebyggande av Knä-och Nedre benskador Bland Elite utförsåkare och konkurrenter.
5. Ettlinger CF, Johnson RJ, Shealy JE. En metod för att minska risken för allvarliga knä stukningar uppstått i alpin skidåkning. Am J Sports Med.
1995, 23:531-537.
Bilaga:
En diskussion om partiska assumptions.The citat nedan är några av de antaganden som den grund på vilken FIS byggt sin "bevis" att den nya utrustningen reglerna kommer att minska skador.
"I denna out-of-balans, är det rimligt att tro att carvingskidor kan fastna i kanten lättare än äldre skidor" .1
"Problem med nuvarande utrustning i fråga om säkerhet enligt expertutlåtanden:
Utrustningen är för aggressiv
Utrustningen är för direkt i kraftöverföring
Equipment har alltför stark beteende själv styr
Utrustningen är svårt att styra
Utrustningen är svårt att få från kanten
Utrustning låter för högt eggvinklar ".2
"Detta lastning mönster är relaterat till carving skidor själv-styrande effekt" .3
"Med aggressivt carvingskidor och aggressiva snöförhållanden, är stora krafter som genereras när insidan fångar snön ytan". 3
En uppsättning mindre fördomsfulla antaganden kan vara:
Utan kant grepp kontroll är omöjlig - mer kontroll är bra.
Utan en egen styrande effekt kontroll är omöjlig - mer kontroll är bättre.
Idrottare kommer att använda svansen av skidan om SKI har en stor radie eller en kort radie - utan svans balans är omöjligt.
Den tävlande kommer att hitta sätt att använda 100% av sin styrka för att förhindra ett fall - det är vad idrottare gör.
En förutsägbar skidor är en trygg skida - åkaren har kontroll över alla krafter.
Ett mer rimligt antal slutsatser kan vara:
Säkrare skidor bör motverka skidåkare från att kroppen positioner känt för att orsaka skada.
Säkrare skidor bör ha linjär svar på styringångar
Aggressiv skidor = skidor som är för känsliga och / eller har icke-linjära svar på styringångar.
måndag 19 december 2011
Marcels tåg mot toppen!
Han är i storform och han motar atacken från alla andra nationers stjärnor. Ingen var riktigt nära idag i Alta Badia, fastän han slog av på takten i andra åket. Myhrer gjorde en kanoninsats och placerade sig som fyra endast ett fåtal hundradelar från pallen. Fjolårets slalomkanon och regerande världsmästare Jean-Baptiste Grange är en bra bit bakom och det råder inget tvivel om att Marcel hittat nåt riktigt speciellt i år. Han är född 1989 och är yngst av topp 10 och han är ganska säkert hela Österrikes "gunstling" nu när Benni Raich inte längre levererar. Se Marcel Hirschers statistik det senaste året.
För att få en ytterligare dimension av Marcel Hirschers omänskliga förmåga, kika in på denna youtubelänk. En heelt fantastisk åkning där självförtroendet är en stor faktor för att beskriva hans flyt. "Självförtroendefaktorn" är underskattad och är ett mycket stort skäl till varför stjärnorna skiljer sig åt. En annan Österrikare är inne i samma flyt, på damsidan härskar Marlies Schild!
Riktigt kul, med svenska ögon, är att UHSKs Johan Pietilä Holmner och Tim Lindgren gjort Alta Badia-premiär och att Sverige ställde upp med fyra killar i storslalomracet, vilket tyder på att det är en viss nyordning i Svenska landslaget. Det sjuder sannolikt stor optimism i en annars svag gren för de svenska herrarna trots att resultaten i Italien inte talade särskilt positivt. Tim Lindgren fick chansen men DNFade i 1a åket. Vi har en bit kvar innan bägaren med "självförtroendefaktorn" är fylld likt Marcel Hirschers.
För att få en ytterligare dimension av Marcel Hirschers omänskliga förmåga, kika in på denna youtubelänk. En heelt fantastisk åkning där självförtroendet är en stor faktor för att beskriva hans flyt. "Självförtroendefaktorn" är underskattad och är ett mycket stort skäl till varför stjärnorna skiljer sig åt. En annan Österrikare är inne i samma flyt, på damsidan härskar Marlies Schild!
Riktigt kul, med svenska ögon, är att UHSKs Johan Pietilä Holmner och Tim Lindgren gjort Alta Badia-premiär och att Sverige ställde upp med fyra killar i storslalomracet, vilket tyder på att det är en viss nyordning i Svenska landslaget. Det sjuder sannolikt stor optimism i en annars svag gren för de svenska herrarna trots att resultaten i Italien inte talade särskilt positivt. Tim Lindgren fick chansen men DNFade i 1a åket. Vi har en bit kvar innan bägaren med "självförtroendefaktorn" är fylld likt Marcel Hirschers.
torsdag 15 december 2011
AK Vännäs första WC-start är klar!
John Eklund från AK Vännäs har i det tysta jobbat sig in i landslaget, i Skicross (!). Han tillhör numera Utmanarlaget och har fått chansen att starta i Italienska San Candido kommande helg. Vilken julklapp till region 1 och västerbottensklubben! Fantastiskt kul!
John går till vardags på skidgymnasiet i Tärnaby, på tredje året. Han tillhör en av Sveriges duktigaste storslalom- och fartåkare i sin åldersklass och numera tillhör han dessutom en skara riktigt vassa skicrossåkare. Häftigt, inte minst sagt!
Det skall bli intressant att följa John i skicrosscircusen och se hur han antar utmaningen. En kombination med storslalom, skicross och fart passar John som hand i handske, enligt min mening. Jag har haft förmånen att tävla mot John i såväl storslalom, Super-G och störtlopp och han hade vid varje tillfälle hundradelarna på sin sida. Jag har sagt det förr - det känns när man mött en överman och John tillhör definitivt framtidens potentiella fartåkare med klass. Styrkan hos John är framförallt skidkänslan och smidigheten men även tävlingspsyket. Nu sägs han vara startsnabb dessutom! Må hända är det all paddling med bl a pappa Micke i västerbottensforsarna som får honom att klara av startutmaningar mot den etablerade eliten. Lars Levén anses vara starkast på touren och nu återstår det att se om John tar titeln som mannen med den bästa skidkänslan. Det skulle inte förvåna mig. I Skicross måste även denna egenskap vara guld värd. Att möta krafterna från olika håll, svälja ojämnheter och hoppa kontrollerat med god balans torde vara viktiga egenskaper.
Men se upp, det finns skäl att kontrollera debuten. Det lär bli något alldeles extra i en WC-premiär. Sannolikt högre farter, högre hopp och trixigare bana och lägg därtill det faktum att en "Rockie" lär tas bryskt. Använd ditt psykiska försprång med ett gyllene underläge och överraska motståndet på lördag. Vi kommer att sitta bänkade framför TVn, mellan träningspassen i Kåbdalis, långt från WC-cirkusen i Italien. Lycka till!
Tv-sändningar:
Svt1
Lördag 17 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido
Svt1
Söndag 18 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido
John går till vardags på skidgymnasiet i Tärnaby, på tredje året. Han tillhör en av Sveriges duktigaste storslalom- och fartåkare i sin åldersklass och numera tillhör han dessutom en skara riktigt vassa skicrossåkare. Häftigt, inte minst sagt!
Det skall bli intressant att följa John i skicrosscircusen och se hur han antar utmaningen. En kombination med storslalom, skicross och fart passar John som hand i handske, enligt min mening. Jag har haft förmånen att tävla mot John i såväl storslalom, Super-G och störtlopp och han hade vid varje tillfälle hundradelarna på sin sida. Jag har sagt det förr - det känns när man mött en överman och John tillhör definitivt framtidens potentiella fartåkare med klass. Styrkan hos John är framförallt skidkänslan och smidigheten men även tävlingspsyket. Nu sägs han vara startsnabb dessutom! Må hända är det all paddling med bl a pappa Micke i västerbottensforsarna som får honom att klara av startutmaningar mot den etablerade eliten. Lars Levén anses vara starkast på touren och nu återstår det att se om John tar titeln som mannen med den bästa skidkänslan. Det skulle inte förvåna mig. I Skicross måste även denna egenskap vara guld värd. Att möta krafterna från olika håll, svälja ojämnheter och hoppa kontrollerat med god balans torde vara viktiga egenskaper.
Men se upp, det finns skäl att kontrollera debuten. Det lär bli något alldeles extra i en WC-premiär. Sannolikt högre farter, högre hopp och trixigare bana och lägg därtill det faktum att en "Rockie" lär tas bryskt. Använd ditt psykiska försprång med ett gyllene underläge och överraska motståndet på lördag. Vi kommer att sitta bänkade framför TVn, mellan träningspassen i Kåbdalis, långt från WC-cirkusen i Italien. Lycka till!
Tv-sändningar:
Svt1
Lördag 17 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido
Svt1
Söndag 18 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido
onsdag 14 december 2011
Olssons flygande start!
I Val Gardena summerar Hans Olsson ett bra träningspass! Han siktar högt i Val Gardena och har Ni chansen att se racet, märk väl ett häftigt hopp över de beryktade kamelpucklarna.
Nu snackar vi inte kamelpucklarna i Gällivare utan riiiktiga kamelpucklar.
Patrik Järbyn gillar detta race. Jag är osäker på hans dagsform men Sverige kan i vart fall ha en kille med i hetluften. Racet är tekniskt ganska svängigt men innehåller många och långa glidpartier, vilket passar både Olsson och Järbyn.
Olssons kommentar efter träningsåket,
"feel good, the run went well,” said Olsson. “I wanted to jump high, but because it wasn’t that fast due to the new snow, I hardly made the jump over the Camel Humps. I had a good feeling in the finish area, but feelings, as we know, can often be deceiving. The snow was really good. The piste is softer because of the snowfall. The visibility was actually quite good, although it was a bit foggy.”
Kolla in hoppet och killarna som försökte göra en "helikopter" men misslyckades. Det gick dock bra för dem, skall sägas!
Nu snackar vi inte kamelpucklarna i Gällivare utan riiiktiga kamelpucklar.
Patrik Järbyn gillar detta race. Jag är osäker på hans dagsform men Sverige kan i vart fall ha en kille med i hetluften. Racet är tekniskt ganska svängigt men innehåller många och långa glidpartier, vilket passar både Olsson och Järbyn.
Olssons kommentar efter träningsåket,
"feel good, the run went well,” said Olsson. “I wanted to jump high, but because it wasn’t that fast due to the new snow, I hardly made the jump over the Camel Humps. I had a good feeling in the finish area, but feelings, as we know, can often be deceiving. The snow was really good. The piste is softer because of the snowfall. The visibility was actually quite good, although it was a bit foggy.”
Kolla in hoppet och killarna som försökte göra en "helikopter" men misslyckades. Det gick dock bra för dem, skall sägas!
söndag 11 december 2011
Det går bra!
Det blev som planerat ett FIS-race i Kiruna under torsdag och fredag, ett race med mer smak för ganska många Region 1-åkare, däribland några riktigt bra resultat från förstaåringarna.
FIS i Kiruna brukar bli bra menar en av personerna i arrangörsstaben, P-O Edvinsson. Kommer de hyfsat lågpunktade finska åkarna så levererar de alltid bra åkning. Backen är lagom tuff och i år fick de till underlaget trots dåliga förutsättningar. Som vanligt är det normalt ett "hästjobb" för en arrangör att få till bra förutsättningar för ett FIS-race. Kiruna lyckades även i år!
Natalie Hermansson slog till i Kiruna!
Regionalt Blev det ett bra genrep inför kommande utmaningar. Luleåtjejen Natalie Hermansson, som lite snöpligt diskades i Kåbdalis alldeles i slutet av banan då hon hade nåt stort på "G", slog till med en tredjeplats under lördagen med 39 FIS points vilket tyder på att det är hennes personligt bästa resultat. Hon visar med detta att det finns i kroppen och att det inte är någon tillfällighet. Det börjar lossna för luletjejen som till vardags studerar vid Järpens Skidgymnasium, på sitt tredje år. På söndagen fick "Nattis" till ett till bra 5:e plats och kan åka hem riktigt nöjd, tror jag.
Dagens prestation nr 2 blev 96:an Hildur Karlssons 9:e plats som dessutom följdes upp på söndagen med 8:e plats. Starkt och stabilt jobbat! FIS-points i snitt 56,5 på en helg vilket var en skön revansch på premiären i Kåbdalis förra helgen.
Hildur premiärstark!
Norrbotten hade ytterligare ett lyckosamt "kast" med Jesper Ask i bra form. Arvidsjaurskillen slog till på lördag med personbästa och en 5:e plats. FIS-points 39vilket gör även hans resultat till ett personbästa. Senast han gjorde en bra insats var vid den årliga Piteparallellen ;-)
Jesper Ask, från klarhet till klarhet!
En annan kanonprestation stod Sofie Gidlund, född 1996, för på söndagen. Som hemmaåkare och med startnummer 51 lyckades hon placera sig som 11:a vilket gav henne sköna 69 FIS-points och ett snitt på ca 75. Mycket bra!
Västerbottens stolthet bland herrarna, på söndagen, blev utan tvekan Viktor Edeblom! Även han "persade" med en 6:e plats och sköna 39 FIS-points vilket inte förvånar mig. En stark kille som har fina förutsättningar att blomma ut i år. Han går på tredje året i Tärnaby, på gymnasiet, och tränas av bl a den föredetta Europacup-åkaren Calle Enocsson.
Sammanfattningsvis händer det mycket i vår region i helgen! Snön och kylan ger oss vad vi behöver och redan är de "bistra" veckorna 44-45-46 nästan glömda. Nästan, visserligen. Vi ligger, som så många andra, efter med storslalomträningen och tävlingsstressen "pockar" på. Mitt råd, glöm hetsen, Ni får de punkter Ni förtjänar när Ni så småningom kommer iform. Träning bör gå före tävling, enligt min mening. Då talar jag dock om den breda massan bland första och andraårs juniorer. Märk dock, är man i god form skall man förstås jaga pointsen, no doubt!
I helgen bjuder Kåbdalis upp till riktig "dans" i backarna tre. Lucialäger för 10-13-åringar, Regionläger och uttagning till skolningsläger för A-åkare och riktig tomte! Vad mer kan man erbjuda. Ett Borlängegäng med bl a Robert Jacobsson i spetsen åkte hem på söndag morgon med ett bra betyg till Kåbdalis på utcheckningsdisken. Efter en veckas bra träning i stillsam och anpassad miljö åker de hem till egen snö och nya utmaningar. Likt så många fler kommer de säkerligen tillbaka till den lilla "alpbyn" i Norrbotten. I Tärnaby kör föreningen Luciarace för ungdomarna vilket är första racet för året. Därefter, på tisdag och onsdag, står FIS för dörren igen. Två GS eller om det nu blir två SL, det är frågan.
Min helg har varit mycket bra! Som en av de tränare som hjälps åt att "vaska" fram duktiga regionåkare kan jag konstatera några saker. Underskatta aldrig vikten av att ta vara på alla träningspass som bjuds. Ett tjurigt humör, uppgivenhet och loj åkning straffar framförallt dig själv men ger också fel signaler till din omgivning. Ge aldrig upp! För det andra, underskatta aldrig vikten av att ha materialet i sin ordning när det vankas "balk", och inte när det gäller normala underlag heller.
Skidorna skall ALLTID vara vassa och i bästa skick! Det är en A-åkares ansvar att ta över pappas (!) arbete, alltmer. Åtminstone ta ansvar för utrustningen och se till att den är i bra skick. Jag riktar mig till en stor skara när jag skriver detta.
Dagens banåkning på tid visade att viljan att göra bra ifrån sig finns där, att kunskapen finns där och att kanterna gjorde sin del av jobbet! Bra åkning trots tuffa förutsättningar! Imorgon kör vi storslalom på manchesterunderlag och jag skall passa på att testa min dotters Rossignol 182, tidigt på morgonen efter att banan är satt och ungdomarna värmer upp. Som "vetandessjuk" vill jag testa några nya nyanser till tekniken som förmedlas runt om kring oss. Gäller att ta vara på detta! Friåkning och teknikträning på förmiddagen och därefter race på eftermiddagen. Bland A2 skall 15 st åkare belönas med ett skolningsläger men resan tar inte slut här för övriga, det skall understrykas. Det är bara att knyta näven i fickan och jobba vidare med stor glädje till sporten.
Kvällen avslutades bl a med schysta analyser av videoupptagningar där UHSKs Peter Åström lotsade ungdomarna i några sekvenser som gav mersmak. Kvällen är slut och Österrikes svar på den amerikanska attacken, Marcel Hirscher är i storform!
FIS i Kiruna brukar bli bra menar en av personerna i arrangörsstaben, P-O Edvinsson. Kommer de hyfsat lågpunktade finska åkarna så levererar de alltid bra åkning. Backen är lagom tuff och i år fick de till underlaget trots dåliga förutsättningar. Som vanligt är det normalt ett "hästjobb" för en arrangör att få till bra förutsättningar för ett FIS-race. Kiruna lyckades även i år!
Natalie Hermansson slog till i Kiruna!
Regionalt Blev det ett bra genrep inför kommande utmaningar. Luleåtjejen Natalie Hermansson, som lite snöpligt diskades i Kåbdalis alldeles i slutet av banan då hon hade nåt stort på "G", slog till med en tredjeplats under lördagen med 39 FIS points vilket tyder på att det är hennes personligt bästa resultat. Hon visar med detta att det finns i kroppen och att det inte är någon tillfällighet. Det börjar lossna för luletjejen som till vardags studerar vid Järpens Skidgymnasium, på sitt tredje år. På söndagen fick "Nattis" till ett till bra 5:e plats och kan åka hem riktigt nöjd, tror jag.
Dagens prestation nr 2 blev 96:an Hildur Karlssons 9:e plats som dessutom följdes upp på söndagen med 8:e plats. Starkt och stabilt jobbat! FIS-points i snitt 56,5 på en helg vilket var en skön revansch på premiären i Kåbdalis förra helgen.
Hildur premiärstark!
Norrbotten hade ytterligare ett lyckosamt "kast" med Jesper Ask i bra form. Arvidsjaurskillen slog till på lördag med personbästa och en 5:e plats. FIS-points 39vilket gör även hans resultat till ett personbästa. Senast han gjorde en bra insats var vid den årliga Piteparallellen ;-)
Jesper Ask, från klarhet till klarhet!
En annan kanonprestation stod Sofie Gidlund, född 1996, för på söndagen. Som hemmaåkare och med startnummer 51 lyckades hon placera sig som 11:a vilket gav henne sköna 69 FIS-points och ett snitt på ca 75. Mycket bra!
Västerbottens stolthet bland herrarna, på söndagen, blev utan tvekan Viktor Edeblom! Även han "persade" med en 6:e plats och sköna 39 FIS-points vilket inte förvånar mig. En stark kille som har fina förutsättningar att blomma ut i år. Han går på tredje året i Tärnaby, på gymnasiet, och tränas av bl a den föredetta Europacup-åkaren Calle Enocsson.
Sammanfattningsvis händer det mycket i vår region i helgen! Snön och kylan ger oss vad vi behöver och redan är de "bistra" veckorna 44-45-46 nästan glömda. Nästan, visserligen. Vi ligger, som så många andra, efter med storslalomträningen och tävlingsstressen "pockar" på. Mitt råd, glöm hetsen, Ni får de punkter Ni förtjänar när Ni så småningom kommer iform. Träning bör gå före tävling, enligt min mening. Då talar jag dock om den breda massan bland första och andraårs juniorer. Märk dock, är man i god form skall man förstås jaga pointsen, no doubt!
I helgen bjuder Kåbdalis upp till riktig "dans" i backarna tre. Lucialäger för 10-13-åringar, Regionläger och uttagning till skolningsläger för A-åkare och riktig tomte! Vad mer kan man erbjuda. Ett Borlängegäng med bl a Robert Jacobsson i spetsen åkte hem på söndag morgon med ett bra betyg till Kåbdalis på utcheckningsdisken. Efter en veckas bra träning i stillsam och anpassad miljö åker de hem till egen snö och nya utmaningar. Likt så många fler kommer de säkerligen tillbaka till den lilla "alpbyn" i Norrbotten. I Tärnaby kör föreningen Luciarace för ungdomarna vilket är första racet för året. Därefter, på tisdag och onsdag, står FIS för dörren igen. Två GS eller om det nu blir två SL, det är frågan.
Min helg har varit mycket bra! Som en av de tränare som hjälps åt att "vaska" fram duktiga regionåkare kan jag konstatera några saker. Underskatta aldrig vikten av att ta vara på alla träningspass som bjuds. Ett tjurigt humör, uppgivenhet och loj åkning straffar framförallt dig själv men ger också fel signaler till din omgivning. Ge aldrig upp! För det andra, underskatta aldrig vikten av att ha materialet i sin ordning när det vankas "balk", och inte när det gäller normala underlag heller.
Skidorna skall ALLTID vara vassa och i bästa skick! Det är en A-åkares ansvar att ta över pappas (!) arbete, alltmer. Åtminstone ta ansvar för utrustningen och se till att den är i bra skick. Jag riktar mig till en stor skara när jag skriver detta.
Dagens banåkning på tid visade att viljan att göra bra ifrån sig finns där, att kunskapen finns där och att kanterna gjorde sin del av jobbet! Bra åkning trots tuffa förutsättningar! Imorgon kör vi storslalom på manchesterunderlag och jag skall passa på att testa min dotters Rossignol 182, tidigt på morgonen efter att banan är satt och ungdomarna värmer upp. Som "vetandessjuk" vill jag testa några nya nyanser till tekniken som förmedlas runt om kring oss. Gäller att ta vara på detta! Friåkning och teknikträning på förmiddagen och därefter race på eftermiddagen. Bland A2 skall 15 st åkare belönas med ett skolningsläger men resan tar inte slut här för övriga, det skall understrykas. Det är bara att knyta näven i fickan och jobba vidare med stor glädje till sporten.
Kvällen avslutades bl a med schysta analyser av videoupptagningar där UHSKs Peter Åström lotsade ungdomarna i några sekvenser som gav mersmak. Kvällen är slut och Österrikes svar på den amerikanska attacken, Marcel Hirscher är i storform!
tisdag 6 december 2011
Hemmacupen byter namn!
Fjolårets succécup får ett nytt "ansikte" och namn! Hemmakoncernen med Hemmabutikerna tackar för sig efter ett år i den alpina cirkusen och in kliver ingen mindre än Polarbröd. Polarbröd, med säte i Älvsbyn, är känt av de allra flesta svenskar, för att inte säga alla!
Polarbröd gillar tävlingar och vi gillar bröd! Det ger en bra grund för ett långvarigt samarbete, anser vi i organisationen. Kolla in på deras hemsida och "gotta" Er i den förnimmande brödlukten och deras små tävlingar.
http://www.polarbrod.se/tavlingar.aspx
När det gäller cupen så är den i stort sett oförändrad, förutom namnet då. I år har fyra av fem tävlinghelger ENL-status vilket vi hoppas skall locka bl a skidgymnasierna till cupen, framförallt årgångarna 1995-1994 och framförallt alla som "krigar" ovanför FIS-points 40. Vår förhoppning är också att varje arrangör har ett eller annat "äss" i rockärmen som kan komma och förgylla tillvaron för övriga juniorer. I cupen ingår även en nationell farttävling som går i Nalovardo, Sorsele. Passa på att åka även den då den förutom viktiga poäng även ger bra träning inför säsongens övriga farttävlingar.
Utvärderingen från föregående år gör gällande att cupen på mycket bra sätt fångat intresset hos juniorerna genom bra möjligheter till förbättrade FIS-punkter, bra banor och fina förhållanden i övrigt.
Prissummorna är desamma som tidigare. Vinnarna av cupen får ett stipendium på 5000 kr. 2an till 6an får även de slantar i stipendium. En viktig ändring är dock genomförd. Stipendier kommer i år inte att utdelas till kategorin åkare äldre än 29 år. En bra ändring då pengarna gör mest nytta hos juniorerna, förstås. Prisseremonierna kommer att ses över inför kommande tävlingar. En del ändringar är på "G", i samråd med varje arrangör.
Kika in på hemsidan, som fortfarande kan nås från fjolårets adress www.hemmacupen.se. Sidan är under bearbetning. Kolla in tävlingsprogrammet!
Polarbröd gillar tävlingar och vi gillar bröd! Det ger en bra grund för ett långvarigt samarbete, anser vi i organisationen. Kolla in på deras hemsida och "gotta" Er i den förnimmande brödlukten och deras små tävlingar.
http://www.polarbrod.se/tavlingar.aspx
När det gäller cupen så är den i stort sett oförändrad, förutom namnet då. I år har fyra av fem tävlinghelger ENL-status vilket vi hoppas skall locka bl a skidgymnasierna till cupen, framförallt årgångarna 1995-1994 och framförallt alla som "krigar" ovanför FIS-points 40. Vår förhoppning är också att varje arrangör har ett eller annat "äss" i rockärmen som kan komma och förgylla tillvaron för övriga juniorer. I cupen ingår även en nationell farttävling som går i Nalovardo, Sorsele. Passa på att åka även den då den förutom viktiga poäng även ger bra träning inför säsongens övriga farttävlingar.
Utvärderingen från föregående år gör gällande att cupen på mycket bra sätt fångat intresset hos juniorerna genom bra möjligheter till förbättrade FIS-punkter, bra banor och fina förhållanden i övrigt.
Prissummorna är desamma som tidigare. Vinnarna av cupen får ett stipendium på 5000 kr. 2an till 6an får även de slantar i stipendium. En viktig ändring är dock genomförd. Stipendier kommer i år inte att utdelas till kategorin åkare äldre än 29 år. En bra ändring då pengarna gör mest nytta hos juniorerna, förstås. Prisseremonierna kommer att ses över inför kommande tävlingar. En del ändringar är på "G", i samråd med varje arrangör.
Kika in på hemsidan, som fortfarande kan nås från fjolårets adress www.hemmacupen.se. Sidan är under bearbetning. Kolla in tävlingsprogrammet!
måndag 5 december 2011
En till fjällvindare på turné!
Ni som undrade var Magdalena Fjällström befann sig i helgen, kan sluta undra. Hon är på turné i Europa och kör första racen under morgondagen, måndag. Europacupen går av stapeln i Zinal, Schweiz. Vi håller tummarna i regionen för denna grymma tärnatjej som går i Anja och de andra duktiga fjällvindarnas fotspår. Här på bild centralt placerade högst upp på pallen! Vi hoppas få ser mer av det!
Kolla länken och kika in på Monnes egen FIS-status.
http://www.folkbladet.nu/276495/2011/11/30/monne-far-chansen-i-europacupen
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=164372&type=result&rec_start=0&limit=100
Värt att notera! Ett riktigt alpinhjärta kan ta en vila men kommer förr eller senare alltid tillbaka. En annan fjällvindare som är med i matchen igen är Bengt Fjällberg! Jag fick i helgen nöjet att skaka hand och småprata med legenden från Tärnaby som tydligen myntade uttrycket som verkligen beskriver på vilka små marginaler vi alpine racers lever. Bengt bor i Sundsvall men ansvarar numera för tränigen vid det nationella idrottsgymnasiet (NIU) i Svenstavik med bas bl a i Klövsjö. Riktigt roligt! Uttrycket då... "inskia släfft". Den kommentaren e go och då är man illa ute.
Fakta
Bengt Fjällberg gjorde sitt livs tävling den 7 februari 1982 i Schladming, Österrike. Världsmästerskapen i slalom avgjordes och Bengt Fjällberg tog en bronsmedalj. Slalom-VM:ets prispall det året bestod därför av två åkare från Tärna IK Fjällvinden. Segern tog Ingemar Stenmark, tvåa var Bojan Krizaj, Jugoslavien och trea alltså Bengt Fjällberg. Förutom bronsmedaljen i VM, har Fjällberg bland annat 2 andraplatser i världscupen på sin meritlista.
Kolla in reportage angående Bengts nya jobb i den alpina cirkusen.
http://mobil.op.se/Default.aspx?pageid=83&parentid=0&link=1.4170473
Kolla länken och kika in på Monnes egen FIS-status.
http://www.folkbladet.nu/276495/2011/11/30/monne-far-chansen-i-europacupen
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=164372&type=result&rec_start=0&limit=100
Värt att notera! Ett riktigt alpinhjärta kan ta en vila men kommer förr eller senare alltid tillbaka. En annan fjällvindare som är med i matchen igen är Bengt Fjällberg! Jag fick i helgen nöjet att skaka hand och småprata med legenden från Tärnaby som tydligen myntade uttrycket som verkligen beskriver på vilka små marginaler vi alpine racers lever. Bengt bor i Sundsvall men ansvarar numera för tränigen vid det nationella idrottsgymnasiet (NIU) i Svenstavik med bas bl a i Klövsjö. Riktigt roligt! Uttrycket då... "inskia släfft". Den kommentaren e go och då är man illa ute.
Fakta
Bengt Fjällberg gjorde sitt livs tävling den 7 februari 1982 i Schladming, Österrike. Världsmästerskapen i slalom avgjordes och Bengt Fjällberg tog en bronsmedalj. Slalom-VM:ets prispall det året bestod därför av två åkare från Tärna IK Fjällvinden. Segern tog Ingemar Stenmark, tvåa var Bojan Krizaj, Jugoslavien och trea alltså Bengt Fjällberg. Förutom bronsmedaljen i VM, har Fjällberg bland annat 2 andraplatser i världscupen på sin meritlista.
Kolla in reportage angående Bengts nya jobb i den alpina cirkusen.
http://mobil.op.se/Default.aspx?pageid=83&parentid=0&link=1.4170473
Vilken underbar mardrömsstart!
Den gångna helgens FIS-premiär började i fantastisk dur men avslutades i ett oväntat moll. Från vackert väder och fantastiskt underlag till äckligt besvärligt som bara en vinteridrott kan vara. Det utvecklades till och med till ett smått helvete för en ärrad arrangör som IFK Arvidsjaur. Lördagens solsken och hårda underlag förbyttes till snö, dimma och småtjurigt väder under söndagen, med dåliga strömkontakter och en låång, låång väntan på start, för såväl tjejer som killar.
Men det positiva skall inte skylas! Fantastisk lördag i ett fantastiskt fint slalomhang, som sagt! Backen som mötte mig på fredagkväll såg mycket inbjudande ut och det råder inget tvivel om att Kåbdalis har en superbra FIS-backe. Lägg därtill det roliga storslalomhanget som slutar nere på isen. Det testades redan ifjol och håller ENL-status vilket ger stora möjligheter för distriket och regionen. Däremot finns en hel del detaljer att förbättra vad gäller radiokommunikationen. Jag har ingen insikt i vad som behöver göras med det krävs ett kvalitativt arbete för att bottna i en hållbar lösning.
El doktor Leffe ryckte in på söndagen och försökte ställa allt i sin ordning bland kontaktsvårigheterna och lyckades slutligen. Han bedyrade dock sin oskuld till det egentliga problemet. Leffe hann rycka ut en andra gång och förbättra sitt "kompsaldo" när fröken Olsson från Vännäs fick för sig att DNFa och kapa tidtagarkabeln. Återigen väntan, väntan och väntan... En del funderade nog på att åka hem i det ögonblicket, med all respekt. Vägen hem var lång för många. Men till slut kom det igång och alla race kunde genomföras. Stor eloge till arrangören för ett synnerligen hårt och pressat arbete.
Roligast under helgen var bl a underlaget och vädret på lördag men även Emil Johanssons seger. Jag hade honom som tippad vinnare bland några fler. Kika in på Emils hemsida och följ honom på hans väg mot Europacupen.
http://www.nsalpin.com/
Emil studerar vid akademin i Tärnaby och gör sitt 8e år i Tärnaby. Han stormtrivs och menar att Tärna är det bästa ställe på jorden om man har ett riktigt "alpinhjärta". Jag tror honom!
På tjejsidan imponerade Lotta och Lisa, från vinnarklubben UHSK, i en klass för sig. Lotta vann lördagens race och Lisa fick vinna söndagens. En skada satte stopp för Lotta på söndagen men vi hoppas att det inte är något allvarligt och att hon är tillbaka inom kort. Alltid kul att titta på övriga regioninsatser och inte minst 96ornas entre till FIS. Mycket bra resultat av både Sofie Gidlund och Mica Eriksson-Nyberg bland annat. Båda två ner under 100 på sin första tävling vilket är riktigt bra. Nya målsättningar direkt! Bästa 96a på damisidan blev Lisa Hörnblad från Bjästa, en tjej som vant sig vid att vara i topp. Läs USM ifjol och se tillbaka till åren som B-åkare. Tjejen har goda förutsättningar i framtiden och har sökt in till Järpens elitgymnasium nästa år. Det skall bli kul intressant och kul att följa hennes och de andra 96ornas framfart under säsongen. Det är ett tufft år med hårt arbete som väntar. Endast ett "alpinhjärta" överlever.
På killsidan var Danne Steding med bäst på lördagen med en 6e plats. 3e bästa tid i andra åken men Daniel kan bättre! Han har haft en skada i ett ledband i foten efter innebandylir på läger i Europa. Nu är han i stort sett frisk efter skadan, som tog en månad att läka, och kan fortsätta sin resa mot toppen. Vi håller tummarna i Norrbotten!
Det blev en premiär att minnas och glömmas för de allra flesta. Nu går cirkusen vidare mot Kiruna som bjuder till kvällstävling torsdag och fredag. Lycka till!
Men det positiva skall inte skylas! Fantastisk lördag i ett fantastiskt fint slalomhang, som sagt! Backen som mötte mig på fredagkväll såg mycket inbjudande ut och det råder inget tvivel om att Kåbdalis har en superbra FIS-backe. Lägg därtill det roliga storslalomhanget som slutar nere på isen. Det testades redan ifjol och håller ENL-status vilket ger stora möjligheter för distriket och regionen. Däremot finns en hel del detaljer att förbättra vad gäller radiokommunikationen. Jag har ingen insikt i vad som behöver göras med det krävs ett kvalitativt arbete för att bottna i en hållbar lösning.
El doktor Leffe ryckte in på söndagen och försökte ställa allt i sin ordning bland kontaktsvårigheterna och lyckades slutligen. Han bedyrade dock sin oskuld till det egentliga problemet. Leffe hann rycka ut en andra gång och förbättra sitt "kompsaldo" när fröken Olsson från Vännäs fick för sig att DNFa och kapa tidtagarkabeln. Återigen väntan, väntan och väntan... En del funderade nog på att åka hem i det ögonblicket, med all respekt. Vägen hem var lång för många. Men till slut kom det igång och alla race kunde genomföras. Stor eloge till arrangören för ett synnerligen hårt och pressat arbete.
Roligast under helgen var bl a underlaget och vädret på lördag men även Emil Johanssons seger. Jag hade honom som tippad vinnare bland några fler. Kika in på Emils hemsida och följ honom på hans väg mot Europacupen.
http://www.nsalpin.com/
Emil studerar vid akademin i Tärnaby och gör sitt 8e år i Tärnaby. Han stormtrivs och menar att Tärna är det bästa ställe på jorden om man har ett riktigt "alpinhjärta". Jag tror honom!
På tjejsidan imponerade Lotta och Lisa, från vinnarklubben UHSK, i en klass för sig. Lotta vann lördagens race och Lisa fick vinna söndagens. En skada satte stopp för Lotta på söndagen men vi hoppas att det inte är något allvarligt och att hon är tillbaka inom kort. Alltid kul att titta på övriga regioninsatser och inte minst 96ornas entre till FIS. Mycket bra resultat av både Sofie Gidlund och Mica Eriksson-Nyberg bland annat. Båda två ner under 100 på sin första tävling vilket är riktigt bra. Nya målsättningar direkt! Bästa 96a på damisidan blev Lisa Hörnblad från Bjästa, en tjej som vant sig vid att vara i topp. Läs USM ifjol och se tillbaka till åren som B-åkare. Tjejen har goda förutsättningar i framtiden och har sökt in till Järpens elitgymnasium nästa år. Det skall bli kul intressant och kul att följa hennes och de andra 96ornas framfart under säsongen. Det är ett tufft år med hårt arbete som väntar. Endast ett "alpinhjärta" överlever.
På killsidan var Danne Steding med bäst på lördagen med en 6e plats. 3e bästa tid i andra åken men Daniel kan bättre! Han har haft en skada i ett ledband i foten efter innebandylir på läger i Europa. Nu är han i stort sett frisk efter skadan, som tog en månad att läka, och kan fortsätta sin resa mot toppen. Vi håller tummarna i Norrbotten!
Det blev en premiär att minnas och glömmas för de allra flesta. Nu går cirkusen vidare mot Kiruna som bjuder till kvällstävling torsdag och fredag. Lycka till!
torsdag 1 december 2011
Premiär för tävlingssäsong!
På hemmaplan i Kåbdalis går sveriges första FIS för säsongen och Kåbdalis absolut första internationella stortävling. Eldsjälarna i IFK Arvidsjaur står som de lycklige att "klippa bandet" samtidigt som familjerna Gunnarstedt kan pusta ut efter alla sydliga vindar! Snudd på fullt startfält bland killarna och en rejäl grupp tjejer skall avgöra vem som är premiärsnabbast! Startfältet är mycket bra och håller internationell prägel, dessutom. Hur går det då? Banan blir ganska lång, sannolikt 55sek för herrarna och något längre tid för tjejerna. Är det fysen som avgör igen?
Skall hemmahoppet Rebecka Gunnarstedt kunna gasa på obehindrat efter sin skada hon ådrog sig förra helgen? Kommer de unga juniorlandslagstjejerna Lotta, Lisa och Pauline att visa att de tagit ytterligare ett kliv mot absoluta eliten? Med Maria PHs bedrift från Aspen så råder det inget tvivel om att UHSK-tjejerna har vind i segel. På killsidan skall det bli kul att se Luleås stolthet och Norrbottensesset Daniel Steding i hård kamp med kanske, Steffensson! Tobbe är på "G" och satsar hårt mot europacupen och har säkert bestämt sig för podiet. Bröderna Öster från Djurgården eller kanske Vitesseåkaren Emil Johansson vill vara med i matchen. Hur som helst blir det otroligt tajt i killklassen! Spännande värre. Hoppas på bra banor och bra underlag med många åkare i mål.
På den stora arenan är det dags att starta upp igen! Borta i Amerika körs det för fullt och en enormt duktig 95a har gjort succe därborta! För två år sedan dominerade hon Trofeo Topelino i Italien och nu slog hon senast till i Aspens WC-slalom med en åttonde plats. Mina damer och herrar, Mikaela Shiffrin har vuxit in i eliten över en natt! Henne får vi se mycket av framöver, hoppas hon klarar pressen från all uppståndelse.
En annan mycket glädjande nyhet är att AK Vännäs egen John Eklund imponerar igen! ... i Skicross! Landslagsledningen har gett honom chanser att visa vad han går för med bl a ett antal läger med landslaget, både utomlands och i Björnrike. John svarade genom att prestera mycket bra... Efter testomgången tillhör nu John "Utmanarlaget" och belönas i första hand med Europacupstarter, inom kort. Fantastiskt roligt! Snabb i starten och okonvetionell i åkningen, det bådar gott! Men se upp, ungtuppar plockas snabbt i cirkusen så håll koll med ett par extra ögon i nacken och väx in i uppgiften. Det kommer mera på bloggen allt eftersom. Vi känner igen en "stjärna" när vi sett den! Storslalom, Scicross och fart står på agendan för John i år. Det är så att man får gåshud!
Sänder en bild över den alpina WC-säsongen. Let the show begin!
Skall hemmahoppet Rebecka Gunnarstedt kunna gasa på obehindrat efter sin skada hon ådrog sig förra helgen? Kommer de unga juniorlandslagstjejerna Lotta, Lisa och Pauline att visa att de tagit ytterligare ett kliv mot absoluta eliten? Med Maria PHs bedrift från Aspen så råder det inget tvivel om att UHSK-tjejerna har vind i segel. På killsidan skall det bli kul att se Luleås stolthet och Norrbottensesset Daniel Steding i hård kamp med kanske, Steffensson! Tobbe är på "G" och satsar hårt mot europacupen och har säkert bestämt sig för podiet. Bröderna Öster från Djurgården eller kanske Vitesseåkaren Emil Johansson vill vara med i matchen. Hur som helst blir det otroligt tajt i killklassen! Spännande värre. Hoppas på bra banor och bra underlag med många åkare i mål.
På den stora arenan är det dags att starta upp igen! Borta i Amerika körs det för fullt och en enormt duktig 95a har gjort succe därborta! För två år sedan dominerade hon Trofeo Topelino i Italien och nu slog hon senast till i Aspens WC-slalom med en åttonde plats. Mina damer och herrar, Mikaela Shiffrin har vuxit in i eliten över en natt! Henne får vi se mycket av framöver, hoppas hon klarar pressen från all uppståndelse.
En annan mycket glädjande nyhet är att AK Vännäs egen John Eklund imponerar igen! ... i Skicross! Landslagsledningen har gett honom chanser att visa vad han går för med bl a ett antal läger med landslaget, både utomlands och i Björnrike. John svarade genom att prestera mycket bra... Efter testomgången tillhör nu John "Utmanarlaget" och belönas i första hand med Europacupstarter, inom kort. Fantastiskt roligt! Snabb i starten och okonvetionell i åkningen, det bådar gott! Men se upp, ungtuppar plockas snabbt i cirkusen så håll koll med ett par extra ögon i nacken och väx in i uppgiften. Det kommer mera på bloggen allt eftersom. Vi känner igen en "stjärna" när vi sett den! Storslalom, Scicross och fart står på agendan för John i år. Det är så att man får gåshud!
Sänder en bild över den alpina WC-säsongen. Let the show begin!
fredag 25 november 2011
Träningsläger för likasinnade
Fri översättning av ordet veteran...
...En veteran (från latin Vetus, som betyder "gamla") är en person som har haft lång eller erfarenhet inom ett visst yrke eller område, Kan nämnas militära veteraner, dvs en person som har varit eller som tjänstgör i de väpnade styrkorna, och har direkt exponering av handlingar som militär konflikt, allmänt känd som krigsveteraner (även om inte alla militära konflikter, eller områden där väpnade strider äger rum, är nödvändigtvis kallas "krig").
Dagen i Kåbdalis enda backe, Beccabacken, har stundvis inneburit en strid för ett gäng skidsugna Masters. Ingen strid som innebar att vi gick ut som förlorare utan snarare med ett brett leende. Backen håller god klass. Underlaget är hårt under den fem centimeter lösa ytan. Halva backen balkades lyckosamt igår kväll av nästa generation Gunnarstedts vilket visar på att kontinuiteten i anläggningsdriften finns där. John Gunnarstedt och hans medhjälpare balkade backen på 1 timma och 15 minuter. Bra jobbat! Kylan undert natten kröp ner till ca -3 men backen tog ihop bra.
Gårdagens inledning på Masterslägret bjöd på en fantastiskt tre-rätters middag och några riktigt goda glas vin. Såväl Rickard som Johan och Luc fanns till bords och kvällen var grym. Luc Pelletier och Rickard Renlund avslutade kvällen med att berätta om morgondagens utmaningar. I grunden var det Kåbdalis Working Camps och i synnerhet Luc Pelletiers tekniska utsiktspunkter som beskrevs, vilket vi tyckte var mycket intressant! Vi gick in i dagens träning med en hel del grundtankar och dagen slutade, trots ett ymningt snöfall på eftermiddagen, klart godkänd.
Årets premiär på hemmaplan startades således ganska raskt med långkäpp slalom, en helt ny upplevelse och en ganska tuff sådan. Normalt är storslalom den gren som "triggar" igång skidkänslan men som väderläget varit under hösten så är det bara gilla läget. Med tanke på att backen var bar fram till föregående vecka är det smått fantastiskt. Ett dygn mindre och vi hade hittat på något annat i helgen.
Vi har nu avslutat vår videosession, snön har slutat vräka ner och en tvårätters alácarte väntar på att bli intagen. Grabbarna är mycket nöjda och imorgon kliver vi som vanligt upp 6 och går till "jobbet" kvart i 7. Vi hoppas förstås att underlaget skall vara bra men en decimeter tungsnö lär ge oss några plogningar innan vi kommer ner på den hårda ytan.
Ikväll slocknar vi ovaggade.
Avslutar med en intressant "snutt" som Luc Pelletier precis gav mig. Luta Er bak (!) och njut av en amerikansk teknikvideo. Always the hip in front of the bindings, blir dagens slutord.
...En veteran (från latin Vetus, som betyder "gamla") är en person som har haft lång eller erfarenhet inom ett visst yrke eller område, Kan nämnas militära veteraner, dvs en person som har varit eller som tjänstgör i de väpnade styrkorna, och har direkt exponering av handlingar som militär konflikt, allmänt känd som krigsveteraner (även om inte alla militära konflikter, eller områden där väpnade strider äger rum, är nödvändigtvis kallas "krig").
Dagen i Kåbdalis enda backe, Beccabacken, har stundvis inneburit en strid för ett gäng skidsugna Masters. Ingen strid som innebar att vi gick ut som förlorare utan snarare med ett brett leende. Backen håller god klass. Underlaget är hårt under den fem centimeter lösa ytan. Halva backen balkades lyckosamt igår kväll av nästa generation Gunnarstedts vilket visar på att kontinuiteten i anläggningsdriften finns där. John Gunnarstedt och hans medhjälpare balkade backen på 1 timma och 15 minuter. Bra jobbat! Kylan undert natten kröp ner till ca -3 men backen tog ihop bra.
Gårdagens inledning på Masterslägret bjöd på en fantastiskt tre-rätters middag och några riktigt goda glas vin. Såväl Rickard som Johan och Luc fanns till bords och kvällen var grym. Luc Pelletier och Rickard Renlund avslutade kvällen med att berätta om morgondagens utmaningar. I grunden var det Kåbdalis Working Camps och i synnerhet Luc Pelletiers tekniska utsiktspunkter som beskrevs, vilket vi tyckte var mycket intressant! Vi gick in i dagens träning med en hel del grundtankar och dagen slutade, trots ett ymningt snöfall på eftermiddagen, klart godkänd.
Årets premiär på hemmaplan startades således ganska raskt med långkäpp slalom, en helt ny upplevelse och en ganska tuff sådan. Normalt är storslalom den gren som "triggar" igång skidkänslan men som väderläget varit under hösten så är det bara gilla läget. Med tanke på att backen var bar fram till föregående vecka är det smått fantastiskt. Ett dygn mindre och vi hade hittat på något annat i helgen.
Vi har nu avslutat vår videosession, snön har slutat vräka ner och en tvårätters alácarte väntar på att bli intagen. Grabbarna är mycket nöjda och imorgon kliver vi som vanligt upp 6 och går till "jobbet" kvart i 7. Vi hoppas förstås att underlaget skall vara bra men en decimeter tungsnö lär ge oss några plogningar innan vi kommer ner på den hårda ytan.
Ikväll slocknar vi ovaggade.
Avslutar med en intressant "snutt" som Luc Pelletier precis gav mig. Luta Er bak (!) och njut av en amerikansk teknikvideo. Always the hip in front of the bindings, blir dagens slutord.
Early season on snow alpine drills from Flip30Films on Vimeo.
söndag 20 november 2011
Mastersläger V47
Jag har haft förmånen att lyssna till dånet från samtliga kanoner i kåbdalis under hela helgen, i samband med renoveringsarbete i stugan. Ett underbart ljud som ger "mersmak" och dessutom inom en snar framtid. Kommande onsdag kan backen vara igång, med största sannolikhet.
Detta skulle göra det möjligt att köra vårt Mastersläger i vanlig ordning!
OBS! I morgonkväll, måndag, klommer beslutet att tas. Jag vill avvakta morgondagens ljus, se väderprognosen för återstoden av veckan samt tala med Rickard och Johan. Vi kommer inte att köra lägret om läget är så dåligt att vi inte får ut bra träning. Det kommer att finnas flera andra gäng på plats, så det blir bra drag i backen. Vi kommer dock att vara begränsade till en nedfart, Beccabacken, dvs den backe som är homologiserat för FIS-slalom och som tjänat som uttagningsbacke till såväl europacup och världscup i samband med fjolårets inledande veckor.
Om allt klaffar med premiäröppning på onsdag kommer såväl Rickard Renlund som Luc Pelletier från International Racer att finnas med oss från torsdag till söndag. Masterslägret, med Rickard som tränare, kommer isåfall att samarbeta med Kåbdalis Working Camp och en av International Racers frontfigurer vilket kan bli både nyttigt, inspirerande och lärorikt. I planen ligger såväl storslalom som slalom.
Jag återkommer i morgon via mail.
Detta skulle göra det möjligt att köra vårt Mastersläger i vanlig ordning!
OBS! I morgonkväll, måndag, klommer beslutet att tas. Jag vill avvakta morgondagens ljus, se väderprognosen för återstoden av veckan samt tala med Rickard och Johan. Vi kommer inte att köra lägret om läget är så dåligt att vi inte får ut bra träning. Det kommer att finnas flera andra gäng på plats, så det blir bra drag i backen. Vi kommer dock att vara begränsade till en nedfart, Beccabacken, dvs den backe som är homologiserat för FIS-slalom och som tjänat som uttagningsbacke till såväl europacup och världscup i samband med fjolårets inledande veckor.
Om allt klaffar med premiäröppning på onsdag kommer såväl Rickard Renlund som Luc Pelletier från International Racer att finnas med oss från torsdag till söndag. Masterslägret, med Rickard som tränare, kommer isåfall att samarbeta med Kåbdalis Working Camp och en av International Racers frontfigurer vilket kan bli både nyttigt, inspirerande och lärorikt. I planen ligger såväl storslalom som slalom.
Jag återkommer i morgon via mail.
torsdag 17 november 2011
Lyckans gossar!
Fart är fealing och så nära den optimala kicken du bara kan komma i kontrollerad form. Killarna i det amerikanska laget lever ut sin dröm i Portillo, Chile medan vi andra knegar och lever våra liv i stillhet utan större risktagande.
Allt har sin tid och jag är övertygad om att den "smitta" som kommer av dessa upplevelser kommer att förfölja dem livet ut. Jag minns inte minst min och Mats Holmgrens mycket särskilt spännande helg i Björkliden under SM 2010. Mats, den forne världscupåkaren i fart, uttryckte sin glädje efter dessa dagar med - fan, tack för att du fick mig hit! Den 52-årige veteranen var långt ifrån smittfri och benägen att riskera delar av "livet" för några riktigt sköna "elvor" nedför ett 500 meter högt och oprövat berg. Kanske gjorde vi de allra sista elvorna i den farten och framförallt de sista flygturerna "med den piloten"...
Kom ihåg, det är på minnen man lever!
Skjut inte upp till morgondagen, det du kan hitta på idag!
Ta del av denna korta film om grabbarna från "over there" som lever ett liv de sällan glömmer.
Allt har sin tid och jag är övertygad om att den "smitta" som kommer av dessa upplevelser kommer att förfölja dem livet ut. Jag minns inte minst min och Mats Holmgrens mycket särskilt spännande helg i Björkliden under SM 2010. Mats, den forne världscupåkaren i fart, uttryckte sin glädje efter dessa dagar med - fan, tack för att du fick mig hit! Den 52-årige veteranen var långt ifrån smittfri och benägen att riskera delar av "livet" för några riktigt sköna "elvor" nedför ett 500 meter högt och oprövat berg. Kanske gjorde vi de allra sista elvorna i den farten och framförallt de sista flygturerna "med den piloten"...
Kom ihåg, det är på minnen man lever!
Skjut inte upp till morgondagen, det du kan hitta på idag!
Ta del av denna korta film om grabbarna från "over there" som lever ett liv de sällan glömmer.
En orättvisa på många plan
Pengar styr det mesta, även möjligheterna att leva ut en dröm inom ramen för gymnasieskolan i Sverige. En dröm som för många stavas "A l p i n t"!
Många är vi som redan konstaterat att vissa av landets kommuner stänger dörrarna för ambitiösa ungdomar som vill utveckla sina talanger vid något av landets regionala skidgymnasier. Att få chansen vid ett riksgymnasium är få förunnat och endast ett av dessa finns i vår landsända, Norr- och Västerbotten. Det finns uppskattningsvis 9 stycken platser per kön i hela landet.
Det regionala skidgymnasiet i Tärnaby är en fantastiskt fin satsning på alpint i vår region. Synd bara att alla inte upplever sig ha råd att leva ut drömmen. Tärnabys skidgymnasium håller mycket hög kvalitet och är gott och väl en skola som kan fostra våra framtida stjärnor i Tv-rutan. Många kommuner agerar protektionistiskt och vill inte släppa ungdomarna utanför den egna kommunen eller i vart fall utanför en snäv radie utan att det skall kosta. Det handlar inte om pengar för kommunen utan principer. Principer som känns förlegade i min värld. Life finds a way, som det brukar heta, och de protektionistiska kommunerna förlorar i slutändan. I värsta fall står båda som förlorare, vilket oroar mitt "alpinhjärta".
Som exempel kan nämnas Piteå kommun som vägrar ungdomen inackorderingsbidraget vid samtliga skidgymnasier, förutom de med riksintag.
Fram i offentligheten med orättvisorna, kan tyckas! En annan problematik behandlas i artikeln som bifogas. Malin Siwe tycks sätta huvudet på spiken i en annan fråga kring orättvisor och skolans "normala" skyldigheter. Läs den och begrunda för en stund hur effekterna uppstår, då man från barnsben skapat förutsättningar för barn- och ungdomar att nå svensk och/eller världselit och sedan, i 16-årsåldern rycker bort mattan för dem.
http://www.expressen.se/ledare/1.2624590/malin-siwe-skola-pa-glid
Många är vi som redan konstaterat att vissa av landets kommuner stänger dörrarna för ambitiösa ungdomar som vill utveckla sina talanger vid något av landets regionala skidgymnasier. Att få chansen vid ett riksgymnasium är få förunnat och endast ett av dessa finns i vår landsända, Norr- och Västerbotten. Det finns uppskattningsvis 9 stycken platser per kön i hela landet.
Det regionala skidgymnasiet i Tärnaby är en fantastiskt fin satsning på alpint i vår region. Synd bara att alla inte upplever sig ha råd att leva ut drömmen. Tärnabys skidgymnasium håller mycket hög kvalitet och är gott och väl en skola som kan fostra våra framtida stjärnor i Tv-rutan. Många kommuner agerar protektionistiskt och vill inte släppa ungdomarna utanför den egna kommunen eller i vart fall utanför en snäv radie utan att det skall kosta. Det handlar inte om pengar för kommunen utan principer. Principer som känns förlegade i min värld. Life finds a way, som det brukar heta, och de protektionistiska kommunerna förlorar i slutändan. I värsta fall står båda som förlorare, vilket oroar mitt "alpinhjärta".
Som exempel kan nämnas Piteå kommun som vägrar ungdomen inackorderingsbidraget vid samtliga skidgymnasier, förutom de med riksintag.
Fram i offentligheten med orättvisorna, kan tyckas! En annan problematik behandlas i artikeln som bifogas. Malin Siwe tycks sätta huvudet på spiken i en annan fråga kring orättvisor och skolans "normala" skyldigheter. Läs den och begrunda för en stund hur effekterna uppstår, då man från barnsben skapat förutsättningar för barn- och ungdomar att nå svensk och/eller världselit och sedan, i 16-årsåldern rycker bort mattan för dem.
http://www.expressen.se/ledare/1.2624590/malin-siwe-skola-pa-glid
onsdag 9 november 2011
King of the slope!
Är det du? Kungen i backen?
Nu är den lanserad även på Vattenfalls interna sida, läs presentation här nedan. Bl a Jon Olsson har varit med och utvecklat appen och det råder nog ingen tvekan om att hans influenser till produktens funktioner är många. Jon är ju den åkare som lägger mest tid på friåkning bland våra alpina stjärnor. Han är också den som sannolikt påverkar och förändrar beteendet hos många andra världsstjärnor, d v s att börja åka mera fritt! Friåkningen är en underskattad metod till utveckling av "skillsen". Jag är helt övertygad om att många skulle bli mycket bättre med hjälp av mera friåkning snarare än ett 100 %-igt "bombande" i bana träningsdag efter träningsdag.
Kan detta vara ngt för dig! En app som håller koll på allt du företar dig i backen?
Läs Vattenfalls presentation.
"Vattenfalls nya mobilapp ”King of the Slope” är ett måste för alla som gillar att åka skidor. I den finns nyttig information, det går att använda sociala medier och söka efter skidorter.
Vattenfall sponsrar det svenska och det internationella skidförbundet. Appen som kan laddas ner av alla som har en smartphone har tagits fram som en del det samarbetet. King of the Slope har testkörts av det svenska alpina landslaget.
King of the Slope mäter bland annat fallhöjdsmetrar och längd på åken. Resultatet kan sedan jämföras mot andra åkare, på samma skidort eller runt om i världen. Resultaten är enkla att dela via Facebook eller en banner som finns att ladda ner till privata hemsidor eller bloggar.
– Vi vill att alla åkare ska ha glädje av King of the Slope, oavsett hur bra de är, hur många de är och vart de än åker skidor. Nu har alla utförsåkare chansen att bevisa vem som åker mest och bäst i familjen, kompisgänget eller bland alla andra åkare, säger Linus Almqvist, Head of Brand Communication & Partnerships.
King of the Slope går att använda överallt. Tusentals skidorter finns registrerade i appens databas och via GPS ställer den själv in sig på det skidsystem där åkaren befinner sig. Dessutom kan vem som helst lägga till sin egen favoritort i appen via Vattenfalls hemsida.
Mobilen behöver inte vara uppkopplad via dataroaming när man åker vilket skulle kunna bli kostsamt. Tack vare en GPS-funktion synkroniseras data från genomförda åk så fort mobilen har mottagning eller wifi-uppkoppling. Appen fungerar även då mobilen är i låst läge och passar därför perfekt i skidbyxfickan.
King of the Slope finns tillgänglig i Appstore och Android Market. Hittills har den laddats ned mer än 7 000 gånger på knappt två veckor och toppar listan på Appstores sportsektion".
Nu är den lanserad även på Vattenfalls interna sida, läs presentation här nedan. Bl a Jon Olsson har varit med och utvecklat appen och det råder nog ingen tvekan om att hans influenser till produktens funktioner är många. Jon är ju den åkare som lägger mest tid på friåkning bland våra alpina stjärnor. Han är också den som sannolikt påverkar och förändrar beteendet hos många andra världsstjärnor, d v s att börja åka mera fritt! Friåkningen är en underskattad metod till utveckling av "skillsen". Jag är helt övertygad om att många skulle bli mycket bättre med hjälp av mera friåkning snarare än ett 100 %-igt "bombande" i bana träningsdag efter träningsdag.
Kan detta vara ngt för dig! En app som håller koll på allt du företar dig i backen?
Läs Vattenfalls presentation.
"Vattenfalls nya mobilapp ”King of the Slope” är ett måste för alla som gillar att åka skidor. I den finns nyttig information, det går att använda sociala medier och söka efter skidorter.
Vattenfall sponsrar det svenska och det internationella skidförbundet. Appen som kan laddas ner av alla som har en smartphone har tagits fram som en del det samarbetet. King of the Slope har testkörts av det svenska alpina landslaget.
King of the Slope mäter bland annat fallhöjdsmetrar och längd på åken. Resultatet kan sedan jämföras mot andra åkare, på samma skidort eller runt om i världen. Resultaten är enkla att dela via Facebook eller en banner som finns att ladda ner till privata hemsidor eller bloggar.
– Vi vill att alla åkare ska ha glädje av King of the Slope, oavsett hur bra de är, hur många de är och vart de än åker skidor. Nu har alla utförsåkare chansen att bevisa vem som åker mest och bäst i familjen, kompisgänget eller bland alla andra åkare, säger Linus Almqvist, Head of Brand Communication & Partnerships.
King of the Slope går att använda överallt. Tusentals skidorter finns registrerade i appens databas och via GPS ställer den själv in sig på det skidsystem där åkaren befinner sig. Dessutom kan vem som helst lägga till sin egen favoritort i appen via Vattenfalls hemsida.
Mobilen behöver inte vara uppkopplad via dataroaming när man åker vilket skulle kunna bli kostsamt. Tack vare en GPS-funktion synkroniseras data från genomförda åk så fort mobilen har mottagning eller wifi-uppkoppling. Appen fungerar även då mobilen är i låst läge och passar därför perfekt i skidbyxfickan.
King of the Slope finns tillgänglig i Appstore och Android Market. Hittills har den laddats ned mer än 7 000 gånger på knappt två veckor och toppar listan på Appstores sportsektion".
tisdag 8 november 2011
Dr Jim tipsar dig som förälder!
Den är här snart! Säsongen som fick en konstig start! Miljonerna rullar ur våra käraste skidanläggningar och åkare, föräldrar m.fl. suktar efter en tripp till Juvass eller mellaneuropa. Finnarna bommade igen och Österrikiska Flachau klev fram, Kåbdalis ser tufft ut V46 men vindarna svänger sakta men säkert. Har vi tur sprutas det redan på torsdag igen. Att Gunnarstedt är en hängiven alpinförälder går inte att ta miste på. Med tanke på eländet i den lilla "alpbyn" i Norrbotten såg han ingen annan utväg än att skicka båda sina döttrar tillbaka till Stubaital för ytterligare "drillning". Hängivenheten har inga gränser.
Dr Jim har en rad tips till oss galna eller mindre galna föräldrar. Listen up!
Det är dags att börja förbereda dig för kommande säsong som föräldrar till en ski racer. Ingen liten uppgift menar han! Livet som skiracerförälder är mycket svårare än livet som förälder till en tennisspelare eller fotbollsspelare. Stämningen är helt annorlunda, fortsätter han. Tidiga mornar, långa resor, kallt väder, oundviklig vånda när din skiracer åker ut i första delen av banan osv. Fördelarna väger dock upp med vacker miljö som du kan åka skidor i mellan åken. I fotboll får du på din höjd se mindre intressanta platser, och allt som ofta från läktarplats.
Nu är det hög tid att förbereda sig för berg- och dalbanan som kommer som förälder till tex en junior skiracer. Dr Jim har tidigare varit inne på ämnet kring hur vi skall förhålla oss till sporten, den aktive och allt detta som syftar till att skapa de bästa förutsättningarna. Han vill ge oss insikter som vi kan dra lärdom av och därmed ge bästa möjliga stöd för din lilla (eller inte så lilla) skiracer.
Dr Jim Taylor menar att det finns riktlinjer att följa. Saker som är bra att veta, d v s vad du bör göra och vad du inte bör göra. I denna artikel hänvisar jag till Dr Jims beskrivning kring vad han tycker du skall göra med dig själv, med andra föräldrar, tränare och framförallt hur du skall ta dig igenom säsongen utan att bli galen eller i värsta fall göra dina barn galna.
Do for your self:
1. Var glad och intresserad i ditt barns alpina intresse, såväl träning som tävling. Ett av de stora glädjeämnena i livet är att dela dina barns erfarenheter, både i upp-och nedgångar.
2. Njut själv på tävlingarna. Om man har roligt, kommer dina barn förmodligen också att ha roligt.
3. Var positiv och lugn när du tittar på dina barns tävlande och tränande. Din attityd och ditt uppträdande smittar av sig på hur de mår och hur de åker skidor.
4. Ha ett eget liv utanför dina barns ski racing. Om du har ditt eget liv som är roligt och tillfredsställande, kommer dina barn att vara fria att finna glädje och tillfredsställelse i sin ski racing.
Do with other parents:
1. Kontrollera att du har vänner bland andra föräldrar på tävlingar. Umgänget kan göra tävlingarna roligare för dig.
2. Arbeta så mycket du kan ideellt. Viljan hos en junior ski racer beror till stor del på den tid och energi Ni lägger ner som berörda föräldrar.
3. Arbeta med andra föräldrar (särskilt i ditt barns team) för att säkerställa att alla föräldrar beter sig lämpligt vid träningar och tävlingar.
Do with trainer:
1. Lämna coachningen till tränaren! Kom ihåg att de är experter och att du betalar dem för att coacha dina barn.
2. Ge tränare det stöd de behöver för att hjälpa dem att göra sitt jobb ännu bättre. Ditt barns tränare kan ha en riktigt positiv inverkan på dem, så se till att inflytandet är maximerat.
3. Kommunicera med tränaren om dina barn. Du kan lära dig mer om dina barn och hjälpa till att möta barnens behov när Ni pratar med varandra.
4. Informera tränare i relevanta frågor i hemmet som kan påverka ditt barn på träning och tävlingar, till exempel familj eller skolproblem. När barn åker till backen för träning, tar de sina personliga liv med sig.
5. Gör tränare till dina allierade. Coacher jobbar hårt för dina barn (för relativt lite lön), så behandla dem med respekt och vänlighet, och se till att Ni både står på barnens sida.
Do with your chlidren:
1. Ge vägledning för dina barn, men inte genom okontrollerade påtryckningar. Din insats är ovärderlig, men de måste ha eget ansvar för sin egen ski racing.
2. Assistera dem att sätta upp realistiska mål inom ski racing. Unga åkare behöver din hjälp att besluta vad de ska fokusera på och hur höga mål de bör sträva efter.
3. Betona det roliga, kompetensutvecklingen och andra fördelar med ski racing och tona ner resultat. Chanserna för att ditt barn skall bli superstjärna är små, men ski racing kan vara en underbar livserfarenhet som positivt kan forma barnens framtid.
4. Visa intresse för deras ski racing, till exempel, hjälp dem att få till utbildning, delta i tävlingar, ställa frågor. Låt ditt barn vet att du bryr dig (men inte för mycket) om deras ski racing.
5. Ge återkommande uppmuntran oavsett seger, "back in the pack" eller DNF. Var alltid positiv och stödjande.
6. Ge ett hälsosamt perspektiv på framgång och misslyckande. Dina barn kommer sannolikt att definiera framgång och misslyckande på det sätt som du gör, så se till att du skickar dem friska budskap som stödjer deras personliga utveckling och ski racing prestation.
7. Betona processen och belöning, snarare än resultat. Ironiskt nog, om du fokuserar på processen och ansträngningen, kommer ditt barn sannolikt att ha bättre resultat än om du fokuserar på resultat.
8. Ingrip om ditt barns beteende är oacceptabelt under träning eller tävlingar. Upprätta prioriteringar och skapa förväntningar och verkställ konsekvenser när ditt barn beter sig illa.
9. Förstå att ditt barn kan behöva en paus från ski racing ibland. Ski racing är intensivt och fysiskt krävande. Din unga skidåkare behöver tid att vila, återhämta sig och ladda batterierna under den långa vintern.
10. Ge barnen utrymme när det behövs. En del av ski racing rör deras uppgift att räkna ut saker för sig själv. Om de har ett bra eller dåligt åk, rusa inte upp till dem, utan låt dem sitta ensam med upplevelsen en stund. När de är färdiga kommer de att komma till dig.
11. Håll ett sinne för humor. Om du har roligt och skrattar, kommer ditt barn att ha roligt och skratta. Det finns få saker som dödar glädjen i ski racing för barn än en förälder som är alltför allvarlig och intensiv.
12. Ge barnen ovillkorlig kärlek. Visa dem att du älskar dem oavsett om de vinner eller förlorar!
Lycka till!
Dr Jims nästa artikel kommer inom två veckor och då skall han ta itu med vad du inte bör göra som föräldrar Ski Racing, vilket hjälper dig att undvika en "midseason härdsmälta" hos dig själv eller dina barn. Det gäller att upprätthålla en positiv och stödjande attityd oavsett resultat.
Om Dr Jim Taylor
Dr Jim Taylor kan psykologin inom Ski Racing! Han tävlade internationellt för Burke Mtn. Academy, Middlebury College och University of Colorado. Under de senaste 25 åren har Jim jobbat med många av Amerikas främsta juniorer och deras race program samt World Cup konkurrenter från många länder. Han är en klinisk docent i Sport & Performance psykologi forskarutbildningen vid University of Denver. Jim är även författare till Prime Ski Racing.
Dr Jim har en rad tips till oss galna eller mindre galna föräldrar. Listen up!
Det är dags att börja förbereda dig för kommande säsong som föräldrar till en ski racer. Ingen liten uppgift menar han! Livet som skiracerförälder är mycket svårare än livet som förälder till en tennisspelare eller fotbollsspelare. Stämningen är helt annorlunda, fortsätter han. Tidiga mornar, långa resor, kallt väder, oundviklig vånda när din skiracer åker ut i första delen av banan osv. Fördelarna väger dock upp med vacker miljö som du kan åka skidor i mellan åken. I fotboll får du på din höjd se mindre intressanta platser, och allt som ofta från läktarplats.
Nu är det hög tid att förbereda sig för berg- och dalbanan som kommer som förälder till tex en junior skiracer. Dr Jim har tidigare varit inne på ämnet kring hur vi skall förhålla oss till sporten, den aktive och allt detta som syftar till att skapa de bästa förutsättningarna. Han vill ge oss insikter som vi kan dra lärdom av och därmed ge bästa möjliga stöd för din lilla (eller inte så lilla) skiracer.
Dr Jim Taylor menar att det finns riktlinjer att följa. Saker som är bra att veta, d v s vad du bör göra och vad du inte bör göra. I denna artikel hänvisar jag till Dr Jims beskrivning kring vad han tycker du skall göra med dig själv, med andra föräldrar, tränare och framförallt hur du skall ta dig igenom säsongen utan att bli galen eller i värsta fall göra dina barn galna.
Do for your self:
1. Var glad och intresserad i ditt barns alpina intresse, såväl träning som tävling. Ett av de stora glädjeämnena i livet är att dela dina barns erfarenheter, både i upp-och nedgångar.
2. Njut själv på tävlingarna. Om man har roligt, kommer dina barn förmodligen också att ha roligt.
3. Var positiv och lugn när du tittar på dina barns tävlande och tränande. Din attityd och ditt uppträdande smittar av sig på hur de mår och hur de åker skidor.
4. Ha ett eget liv utanför dina barns ski racing. Om du har ditt eget liv som är roligt och tillfredsställande, kommer dina barn att vara fria att finna glädje och tillfredsställelse i sin ski racing.
Do with other parents:
1. Kontrollera att du har vänner bland andra föräldrar på tävlingar. Umgänget kan göra tävlingarna roligare för dig.
2. Arbeta så mycket du kan ideellt. Viljan hos en junior ski racer beror till stor del på den tid och energi Ni lägger ner som berörda föräldrar.
3. Arbeta med andra föräldrar (särskilt i ditt barns team) för att säkerställa att alla föräldrar beter sig lämpligt vid träningar och tävlingar.
Do with trainer:
1. Lämna coachningen till tränaren! Kom ihåg att de är experter och att du betalar dem för att coacha dina barn.
2. Ge tränare det stöd de behöver för att hjälpa dem att göra sitt jobb ännu bättre. Ditt barns tränare kan ha en riktigt positiv inverkan på dem, så se till att inflytandet är maximerat.
3. Kommunicera med tränaren om dina barn. Du kan lära dig mer om dina barn och hjälpa till att möta barnens behov när Ni pratar med varandra.
4. Informera tränare i relevanta frågor i hemmet som kan påverka ditt barn på träning och tävlingar, till exempel familj eller skolproblem. När barn åker till backen för träning, tar de sina personliga liv med sig.
5. Gör tränare till dina allierade. Coacher jobbar hårt för dina barn (för relativt lite lön), så behandla dem med respekt och vänlighet, och se till att Ni både står på barnens sida.
Do with your chlidren:
1. Ge vägledning för dina barn, men inte genom okontrollerade påtryckningar. Din insats är ovärderlig, men de måste ha eget ansvar för sin egen ski racing.
2. Assistera dem att sätta upp realistiska mål inom ski racing. Unga åkare behöver din hjälp att besluta vad de ska fokusera på och hur höga mål de bör sträva efter.
3. Betona det roliga, kompetensutvecklingen och andra fördelar med ski racing och tona ner resultat. Chanserna för att ditt barn skall bli superstjärna är små, men ski racing kan vara en underbar livserfarenhet som positivt kan forma barnens framtid.
4. Visa intresse för deras ski racing, till exempel, hjälp dem att få till utbildning, delta i tävlingar, ställa frågor. Låt ditt barn vet att du bryr dig (men inte för mycket) om deras ski racing.
5. Ge återkommande uppmuntran oavsett seger, "back in the pack" eller DNF. Var alltid positiv och stödjande.
6. Ge ett hälsosamt perspektiv på framgång och misslyckande. Dina barn kommer sannolikt att definiera framgång och misslyckande på det sätt som du gör, så se till att du skickar dem friska budskap som stödjer deras personliga utveckling och ski racing prestation.
7. Betona processen och belöning, snarare än resultat. Ironiskt nog, om du fokuserar på processen och ansträngningen, kommer ditt barn sannolikt att ha bättre resultat än om du fokuserar på resultat.
8. Ingrip om ditt barns beteende är oacceptabelt under träning eller tävlingar. Upprätta prioriteringar och skapa förväntningar och verkställ konsekvenser när ditt barn beter sig illa.
9. Förstå att ditt barn kan behöva en paus från ski racing ibland. Ski racing är intensivt och fysiskt krävande. Din unga skidåkare behöver tid att vila, återhämta sig och ladda batterierna under den långa vintern.
10. Ge barnen utrymme när det behövs. En del av ski racing rör deras uppgift att räkna ut saker för sig själv. Om de har ett bra eller dåligt åk, rusa inte upp till dem, utan låt dem sitta ensam med upplevelsen en stund. När de är färdiga kommer de att komma till dig.
11. Håll ett sinne för humor. Om du har roligt och skrattar, kommer ditt barn att ha roligt och skratta. Det finns få saker som dödar glädjen i ski racing för barn än en förälder som är alltför allvarlig och intensiv.
12. Ge barnen ovillkorlig kärlek. Visa dem att du älskar dem oavsett om de vinner eller förlorar!
Lycka till!
Dr Jims nästa artikel kommer inom två veckor och då skall han ta itu med vad du inte bör göra som föräldrar Ski Racing, vilket hjälper dig att undvika en "midseason härdsmälta" hos dig själv eller dina barn. Det gäller att upprätthålla en positiv och stödjande attityd oavsett resultat.
Om Dr Jim Taylor
Dr Jim Taylor kan psykologin inom Ski Racing! Han tävlade internationellt för Burke Mtn. Academy, Middlebury College och University of Colorado. Under de senaste 25 åren har Jim jobbat med många av Amerikas främsta juniorer och deras race program samt World Cup konkurrenter från många länder. Han är en klinisk docent i Sport & Performance psykologi forskarutbildningen vid University of Denver. Jim är även författare till Prime Ski Racing.
fredag 4 november 2011
Günther - en envis och verklighetsfrämmande potentat
Günther Hujara
FIS senaste ändring innebär att skidorna skall bli smalare, ha mindre sväng och totalt sett bli mindre aggressiva. Dessa ändringar skall enligt FIS och tävlingsdirektör Günther Hujara resultera i färre skador inom alpint. Inget ont i syftet men...
Protesterna från åkarna är dock många, för att inte säga gigantisk många. Gigant efter gigant ställer sig upp och protesterar. Cuche, Miller, Svindal, Pärson, Ligiety you name it, alla tokprotesterar öppet.
FIS Tävlingsdirektör Günther Hujara, en envis jäkel, menar att åkarna har fått säga sitt i förväg. Günther framhåller detta som bevis för FIS senaste regeländring. För mig känns det som att åkarna blivit bedragna på sin gren, sin sport och i stor grad, sin och min och massor av människors skidglädje. Jag har än inte hört någon åkare som välkomnar ändringen och än mindre öppet står bakom den.
Om det är så att åkarna påverkat utredningen på ett sådant sätt att FIS tolkat det som att detta är den ändring som måste ske, varför lyssnar inte FIS nu då? Åkarna må ju ha varit otydliga i sin vägledning till FIS vilket är inget annat än olyckligt men nu är de desto tydligare. Det som förvånar mig är att FIS, helt plötsligt, har svårt att lyssna på åkarna. Fattar inte FIS!? De vill ju inte, de har försökt påvisa saknade "bevis" på att regeländringen får den effekt som efterlyses, bättre säkerhet. Så varför inte lyssna nu?
Säkerheten lär inte bli bättre av detta, enligt min mening. Så varför "stånga sig blodig" Günther? Vad vinner du på det? Det luktar korrupt, skulle en konspiratör säga... Jag säger att det ligger en "hund begraven" någonstans. Kan det vara så att FIS har en annan agenda och har styrt åkarna åt detta håll? Är man intresserad av förändringar som man inte får igenom utan att ha vetenskapligt "stöd" från de aktiva? Det liknar en kupp! Eller finns det nåt vi åkare missar? Vad vet Ni FIS högdjur och universitetsprofessorer som inte den mest erfarne alpin racer vet? Berätta det isåfall för oss innan det är för sent!
Så återigen, om jag har fel med ovan konspirationsteori, varför inte börja om från början? Släpp grejen och sätt Er ner tillsammans och red ut vad som är problemet i WC-cirkusen! En parallell till detta "säkerhetsbeslut" kan belysas en tidigare ändring som FIS drev igenom. Den gången var det platt- och skohöjder som skulle förbättra säkerheten vilket visade vara nonsens, enligt min och många andras mening.
Vad är då faran med att ändra radien på storslalomskidorna? Ödeläggelse av sporten, helt enkelt! Lyssna på det! Ödeläggelse av utvecklingen! Bode Miller säger öppet att det kommer att begränsa förmågan att utveckla sig som utövare. Har han fel? Jag tror han har rätt och innebörden svider inombords i mig.
Svindal tycker att det är mycket oklart om det leder till önskat resultat, trots att han välkomnar en bättre säkerhet i sporten. Han menar att osäkerheten är för stor relativt den stora ändring som den nya regeln innebär. Herregud Günther! Du förändrar ju en hel gren, skapar i samma veva tveksamheter kring en annan gren, Super-Gn, och du gör oss förvirrade! Vart är vi på väg!? Didier Cushe menar att vi försämrar för den yngre generationen. Vad skall de tycka om detta? De är ju uppväxta med carving och nu dessa framtidsutsikter. Det blir ju svårare än vad det behöver vara och frågan är om man överhuvudtaget tänkt i den "ändan". Tänk på kidsen! De är vår framtid!
Kort och gott, de aktiva har en helt annan upplevelse av materialet än vad forskningen visar. Hur var det nu... en miljon flugor kan inte ha fel, skit är gott! Eller tänk dig att frågan kom, "vill du ha kvar en fantastiskt vacker gren som liknar musik eller vill du tillbaka till det gamla när skidan inte svängde och du fick kliva och bryta runt svängarna?" Hallå, "Bajsar björnarna i skogen Günther?"
Ted Ligiety säger, de lyssnar inte ett dugg på oss! Jag säger protestera! Avsätt dem! Släpp fram fransmännen, barikera vägarna! Tjut varje dag! Med Levi inställd finns tid till att bygga barrikader och träna fys.
Till råga på allt menar Günther Hujara, som är av helt annan uppfattning, att dialogen med utövarna, kring ändringen, har varit god. Att de varit involverade hela vägen osv... Men alltså, waky waky, på vilken planet är du potentat? Du måste ju förstå att ett stort misstag är på väg att hända. Skärp till Er innan det är för sent!
FIS senaste ändring innebär att skidorna skall bli smalare, ha mindre sväng och totalt sett bli mindre aggressiva. Dessa ändringar skall enligt FIS och tävlingsdirektör Günther Hujara resultera i färre skador inom alpint. Inget ont i syftet men...
Protesterna från åkarna är dock många, för att inte säga gigantisk många. Gigant efter gigant ställer sig upp och protesterar. Cuche, Miller, Svindal, Pärson, Ligiety you name it, alla tokprotesterar öppet.
FIS Tävlingsdirektör Günther Hujara, en envis jäkel, menar att åkarna har fått säga sitt i förväg. Günther framhåller detta som bevis för FIS senaste regeländring. För mig känns det som att åkarna blivit bedragna på sin gren, sin sport och i stor grad, sin och min och massor av människors skidglädje. Jag har än inte hört någon åkare som välkomnar ändringen och än mindre öppet står bakom den.
Om det är så att åkarna påverkat utredningen på ett sådant sätt att FIS tolkat det som att detta är den ändring som måste ske, varför lyssnar inte FIS nu då? Åkarna må ju ha varit otydliga i sin vägledning till FIS vilket är inget annat än olyckligt men nu är de desto tydligare. Det som förvånar mig är att FIS, helt plötsligt, har svårt att lyssna på åkarna. Fattar inte FIS!? De vill ju inte, de har försökt påvisa saknade "bevis" på att regeländringen får den effekt som efterlyses, bättre säkerhet. Så varför inte lyssna nu?
Säkerheten lär inte bli bättre av detta, enligt min mening. Så varför "stånga sig blodig" Günther? Vad vinner du på det? Det luktar korrupt, skulle en konspiratör säga... Jag säger att det ligger en "hund begraven" någonstans. Kan det vara så att FIS har en annan agenda och har styrt åkarna åt detta håll? Är man intresserad av förändringar som man inte får igenom utan att ha vetenskapligt "stöd" från de aktiva? Det liknar en kupp! Eller finns det nåt vi åkare missar? Vad vet Ni FIS högdjur och universitetsprofessorer som inte den mest erfarne alpin racer vet? Berätta det isåfall för oss innan det är för sent!
Så återigen, om jag har fel med ovan konspirationsteori, varför inte börja om från början? Släpp grejen och sätt Er ner tillsammans och red ut vad som är problemet i WC-cirkusen! En parallell till detta "säkerhetsbeslut" kan belysas en tidigare ändring som FIS drev igenom. Den gången var det platt- och skohöjder som skulle förbättra säkerheten vilket visade vara nonsens, enligt min och många andras mening.
Vad är då faran med att ändra radien på storslalomskidorna? Ödeläggelse av sporten, helt enkelt! Lyssna på det! Ödeläggelse av utvecklingen! Bode Miller säger öppet att det kommer att begränsa förmågan att utveckla sig som utövare. Har han fel? Jag tror han har rätt och innebörden svider inombords i mig.
Svindal tycker att det är mycket oklart om det leder till önskat resultat, trots att han välkomnar en bättre säkerhet i sporten. Han menar att osäkerheten är för stor relativt den stora ändring som den nya regeln innebär. Herregud Günther! Du förändrar ju en hel gren, skapar i samma veva tveksamheter kring en annan gren, Super-Gn, och du gör oss förvirrade! Vart är vi på väg!? Didier Cushe menar att vi försämrar för den yngre generationen. Vad skall de tycka om detta? De är ju uppväxta med carving och nu dessa framtidsutsikter. Det blir ju svårare än vad det behöver vara och frågan är om man överhuvudtaget tänkt i den "ändan". Tänk på kidsen! De är vår framtid!
Kort och gott, de aktiva har en helt annan upplevelse av materialet än vad forskningen visar. Hur var det nu... en miljon flugor kan inte ha fel, skit är gott! Eller tänk dig att frågan kom, "vill du ha kvar en fantastiskt vacker gren som liknar musik eller vill du tillbaka till det gamla när skidan inte svängde och du fick kliva och bryta runt svängarna?" Hallå, "Bajsar björnarna i skogen Günther?"
Ted Ligiety säger, de lyssnar inte ett dugg på oss! Jag säger protestera! Avsätt dem! Släpp fram fransmännen, barikera vägarna! Tjut varje dag! Med Levi inställd finns tid till att bygga barrikader och träna fys.
Till råga på allt menar Günther Hujara, som är av helt annan uppfattning, att dialogen med utövarna, kring ändringen, har varit god. Att de varit involverade hela vägen osv... Men alltså, waky waky, på vilken planet är du potentat? Du måste ju förstå att ett stort misstag är på väg att hända. Skärp till Er innan det är för sent!
onsdag 2 november 2011
Head imponerar!
Head bygger vidare på sitt starka varumärke genom att bygga en brygga mellan "vår" sport alpint och den mer fria stilen, typ jibbing, slopestyle etc.
Kolla in detta härliga inslag! Erfaren möter oerfaren, oerfaren möter erfaren och "kärlek" uppstår. Fantastiskt språkutbyte mellan två olika sporter där olikheterna suddas ut, för en stund.
Detta kan kanske ses som en signal till den traditionella slalomklubben likväl en signal till frifräsare bland skidåkande ungdomar runt om i landet, att organisera sig. Coolt!
Kolla in detta härliga inslag! Erfaren möter oerfaren, oerfaren möter erfaren och "kärlek" uppstår. Fantastiskt språkutbyte mellan två olika sporter där olikheterna suddas ut, för en stund.
Detta kan kanske ses som en signal till den traditionella slalomklubben likväl en signal till frifräsare bland skidåkande ungdomar runt om i landet, att organisera sig. Coolt!
tisdag 1 november 2011
Prylar och tankar!
Vill med detta korta inlägg säga att det finns grejer till den som är ute efter POC hjälm, fartstavar, överdragskläder, fartdräkt eller kanske bara ett snyggt pannband ;-). Vill du ringa mig direkt så går det förstås bra. Ett annat sätt är att kika in på Tradera och buda på några av "guldkornen" som ger dig en bra säkerhet i backen i vinter.
http://www.tradera.com/POC-Skull-Competition-storlek-Large-auktion_250902_142778986#
I övrigt är hemkomsten till Piteå en "käftsmäll"! Långt ifrån vackra alper med strålande sol, gnistrande vyer och välpreparerade pister måste man inse att allt har sin tid. Att krama ur det sista i dessa fantastiska moment är givet, när man väl upplevt det några gånger. Team SAPs tränare Peter Mellgren "kramar" ur ytterligare två veckor av Sölden och glaciären och kanske är han "botad" när han väl kommer hem, eller så vill han, som jag, bara iväg igen. Han har å andra sidan ett liv likt vi andra, på sidan av skidåkningen men nog kan man ibland fundera på livets mening när man susar nedför en välpreppad, vit pist i Österrike. Njutfullt bortom alla rimliga gränser!
Kjell Åhlen, å andra sidan, skall tackas för den fina vecka han hjälpte oss att få. Kjelle har koll på Sölden, för att inte säga att han ä r Mr Sölden. Med honom i ryggen löser sig varje liten frågeställning och problem till det bästa. Tack Sports Scandinavia! Säg till om Ni får en tjänst ledig ;-).
Nu till läget i norr. Värmen knäcker siffrorna för värmeverken i Norrbotten! Eftersom det tillhör mitt "riktiga" arbete så drabbas jag dubbelt upp nu när jag kommit hem till Piteå. Ingen kanonering i backarna och inga intäkter i värmeverksamheterna. Alla "stenar" skall vändas igen. Inga intäkter i den alpina anläggningen heller, förstås. Levi V45 är nästa fara att huka för. Måtte det vända, i vart fall därefter. Sveriges första FIS står för dörren, i Kåbdalis, vecka 46. Masterslägret går av stapeln V47, gud hjälpe oss! V48 genomförs Regionläger i Kåbdalis för A-åkare samt uttagningar till skolningsläger, finns skidvanan hos ungdomarna i Norr- och Västerbotten? V49 kör Kiruna och Gällivare FIS, men då måste väl ändå vintern vara här? Ja, usch - ingen trevlig tid i branschen om inte kylan kommer. Vindar vänd! Kung Bore, svep in över oss! Snälla!
http://www.tradera.com/POC-Skull-Competition-storlek-Large-auktion_250902_142778986#
I övrigt är hemkomsten till Piteå en "käftsmäll"! Långt ifrån vackra alper med strålande sol, gnistrande vyer och välpreparerade pister måste man inse att allt har sin tid. Att krama ur det sista i dessa fantastiska moment är givet, när man väl upplevt det några gånger. Team SAPs tränare Peter Mellgren "kramar" ur ytterligare två veckor av Sölden och glaciären och kanske är han "botad" när han väl kommer hem, eller så vill han, som jag, bara iväg igen. Han har å andra sidan ett liv likt vi andra, på sidan av skidåkningen men nog kan man ibland fundera på livets mening när man susar nedför en välpreppad, vit pist i Österrike. Njutfullt bortom alla rimliga gränser!
Kjell Åhlen, å andra sidan, skall tackas för den fina vecka han hjälpte oss att få. Kjelle har koll på Sölden, för att inte säga att han ä r Mr Sölden. Med honom i ryggen löser sig varje liten frågeställning och problem till det bästa. Tack Sports Scandinavia! Säg till om Ni får en tjänst ledig ;-).
Nu till läget i norr. Värmen knäcker siffrorna för värmeverken i Norrbotten! Eftersom det tillhör mitt "riktiga" arbete så drabbas jag dubbelt upp nu när jag kommit hem till Piteå. Ingen kanonering i backarna och inga intäkter i värmeverksamheterna. Alla "stenar" skall vändas igen. Inga intäkter i den alpina anläggningen heller, förstås. Levi V45 är nästa fara att huka för. Måtte det vända, i vart fall därefter. Sveriges första FIS står för dörren, i Kåbdalis, vecka 46. Masterslägret går av stapeln V47, gud hjälpe oss! V48 genomförs Regionläger i Kåbdalis för A-åkare samt uttagningar till skolningsläger, finns skidvanan hos ungdomarna i Norr- och Västerbotten? V49 kör Kiruna och Gällivare FIS, men då måste väl ändå vintern vara här? Ja, usch - ingen trevlig tid i branschen om inte kylan kommer. Vindar vänd! Kung Bore, svep in över oss! Snälla!
söndag 30 oktober 2011
Hemåt, trötta men glada
De sista två dagarna på glaciären ägnades åt slalom och vädret, underlaget och viljan var på topp! Morgontimmarna på glaciären är som balsam för själen och definitivt en tid som fastnar i livets minnesbank. När väl åkarna, efter sina två uppvärmningsåk, kommer till träningsplatsen är banan för dagen klar för besiktning. Under dessa två dagar har vi samarbetat med Sverre Mellby från norska Berum SK, ett riktigt trevligt gäng. Två av åkarna reste hem på fredagsmorgonen, Erika och Mica. De hade sedan start planerat andra aktiviteter hemma i Sverige så de hann inte med slalomdagarna. De lyckades dock, att under en kortare vecka, ge riktigt mycket av sig själva med rätt attityd. Bra åkning rakt igenom!
Tack för den här gången, bra jobbat!
Ännu en vacker morgon i Sölden
För A1:orna Anton och Isak blev det en tuff start med långkäpp och ca 40 sväng på 3200 meters höjd, men som de kämpade! Jag måste betona den anda åkarna i Team SAP Sölden 2011 visat! Inga svagheter, inget gnäll, bara ren och skär vilja i sju dagar! Härligt att se, inte minst för Peter som lägger sin själ i att lära dessa de viktigaste grunderna.
Här kommer några sköna bilder! Nu är vi framme på Arlanda...
Peter instruerar
Tack för den här gången, bra jobbat!
Ännu en vacker morgon i Sölden
För A1:orna Anton och Isak blev det en tuff start med långkäpp och ca 40 sväng på 3200 meters höjd, men som de kämpade! Jag måste betona den anda åkarna i Team SAP Sölden 2011 visat! Inga svagheter, inget gnäll, bara ren och skär vilja i sju dagar! Härligt att se, inte minst för Peter som lägger sin själ i att lära dessa de viktigaste grunderna.
Här kommer några sköna bilder! Nu är vi framme på Arlanda...
Peter instruerar
torsdag 27 oktober 2011
En bra dag på jobbet!
Team SAP i Sölden 2011
Idag stod "examensprovet" på programmet. Efter flertalet dagar med långa skidor på fötterna fick vi vad vi eftersökte! En dag i solen med en storslalombana från Panoraman på 3200 möh. Underlaget var bra trots gårdagens lilla snöfall. Vi hade bana tre bland totalt sju banor. Orienteringsförmåga krävdes. Team Palander var på plats, amerikanerna med främst Warner Nickerson samt ett flertal norska team fanns också där. Även Luleå Alpina hade en bana för sitt gäng, kul! Jag fick för övrigt chansen att språka med Warner. Han missade andra åket i WC-racet med två tiondelar av en sekund men trots detta, en glad och trevlig prick som befäster uttalandet om att amerikaner är ett jäkligt trevligt släkte!
Peter Mellgren var mycket nöjd med dagen. Bra prestationer om än inte en toppendag för alla. Sån är den alpina sporten, ibland mindre bra dagar och ett ständigt sökande efter den rätta känslan, andra dagar klockrent! Reflektion är "moder jords" lösning i dessa stunder. Keep up the good work!
Själv tog jag chansen idag! Har väntat på rätt tillfälle och idag fanns den rätta känslan där. Pigg, alert, sol, dressat, d v s bra förutsättningar rakt av! Åkte åtta åk varav tre-fyra riktigt bra och ett åk superbra! Otroligt tufft med andningen i målgång. Det suger otrolig kraft att ta ut sig maximalt på denna höjd. Banan var ca trettio käpp och det var precis vad krafterna räckte till. Filmbevis kommer!
Publicerar några sköna bilder på ett glatt gäng!
Mödan värd
Idag stod "examensprovet" på programmet. Efter flertalet dagar med långa skidor på fötterna fick vi vad vi eftersökte! En dag i solen med en storslalombana från Panoraman på 3200 möh. Underlaget var bra trots gårdagens lilla snöfall. Vi hade bana tre bland totalt sju banor. Orienteringsförmåga krävdes. Team Palander var på plats, amerikanerna med främst Warner Nickerson samt ett flertal norska team fanns också där. Även Luleå Alpina hade en bana för sitt gäng, kul! Jag fick för övrigt chansen att språka med Warner. Han missade andra åket i WC-racet med två tiondelar av en sekund men trots detta, en glad och trevlig prick som befäster uttalandet om att amerikaner är ett jäkligt trevligt släkte!
Peter Mellgren var mycket nöjd med dagen. Bra prestationer om än inte en toppendag för alla. Sån är den alpina sporten, ibland mindre bra dagar och ett ständigt sökande efter den rätta känslan, andra dagar klockrent! Reflektion är "moder jords" lösning i dessa stunder. Keep up the good work!
Själv tog jag chansen idag! Har väntat på rätt tillfälle och idag fanns den rätta känslan där. Pigg, alert, sol, dressat, d v s bra förutsättningar rakt av! Åkte åtta åk varav tre-fyra riktigt bra och ett åk superbra! Otroligt tufft med andningen i målgång. Det suger otrolig kraft att ta ut sig maximalt på denna höjd. Banan var ca trettio käpp och det var precis vad krafterna räckte till. Filmbevis kommer!
Publicerar några sköna bilder på ett glatt gäng!
Mödan värd
onsdag 26 oktober 2011
Uppe bland molnen!
Storslalom kan vara som en orientering...
Dagens aktiviteter i Sölden kom till korta pga ett lågtryck som passerar dalen. Nattens regn blev till ca 1,5 dm snö på glaciären. Jag och Peter var dock tidigt ute och tog en plats i liftkön upp till toppen, för en plats bland hukade spekulanter på bansträckning. Först i kön, en annan "finskflaggad" norrbottning i form av Nisse Grym. De stod i kön redan när vi såg ljuset efter vår tunnelfärd genom berget till Tiphenbach. Nisse, först, som vanligt! Det visar kraften i en norrbottning!
Vi fick till en bra GS-bana i Panoraman från 3200 meters höjd. Sikten var dock inte den bästa. Vi kan säga att vi var uppe bland molnen och åkte men vi är trots allt rätt så nöjda. Åkningen var ok från de allra flesta, trots förutsättningarna.
Dimman kom och gick i Panoraman
Det blev ett behövligt break i eftermiddags. Vi passade på att avsluta dagens träningspass redan vid 12:00 med tanke på att det blir sol igen imorgon. Vi väljer att spara på "krutet" och kommer igen vässade till tänderna imorgonbitti! På programmet står lägrets sista storslalompass, därefter tar vi på oss de korta skidorna. Olle och Max gick till badet med Luleås åkare och ledare medan övriga hittade på andra aktiviteter.
Ikväll har vi haft videoanalys där Peter utifrån lägrets grundsyfte diskuterat utvecklingen för respektive åkare. Alla har fått välbehövliga hjälpmedel inför morgondagens åkning och det ser riktigt bra ut. Åkarna är nöjda och har visat på god självinsikt, vilket är ett bra "hjälpmedel" i sin personliga utveckling till en bättre skidåkare. Peter och jag är också mycket nöjda och glada med lägrets första halva, likaså de föräldrar som följer med. Vad mer kan man begära!
Auf wiedersehen!
Dagens aktiviteter i Sölden kom till korta pga ett lågtryck som passerar dalen. Nattens regn blev till ca 1,5 dm snö på glaciären. Jag och Peter var dock tidigt ute och tog en plats i liftkön upp till toppen, för en plats bland hukade spekulanter på bansträckning. Först i kön, en annan "finskflaggad" norrbottning i form av Nisse Grym. De stod i kön redan när vi såg ljuset efter vår tunnelfärd genom berget till Tiphenbach. Nisse, först, som vanligt! Det visar kraften i en norrbottning!
Vi fick till en bra GS-bana i Panoraman från 3200 meters höjd. Sikten var dock inte den bästa. Vi kan säga att vi var uppe bland molnen och åkte men vi är trots allt rätt så nöjda. Åkningen var ok från de allra flesta, trots förutsättningarna.
Dimman kom och gick i Panoraman
Det blev ett behövligt break i eftermiddags. Vi passade på att avsluta dagens träningspass redan vid 12:00 med tanke på att det blir sol igen imorgon. Vi väljer att spara på "krutet" och kommer igen vässade till tänderna imorgonbitti! På programmet står lägrets sista storslalompass, därefter tar vi på oss de korta skidorna. Olle och Max gick till badet med Luleås åkare och ledare medan övriga hittade på andra aktiviteter.
Ikväll har vi haft videoanalys där Peter utifrån lägrets grundsyfte diskuterat utvecklingen för respektive åkare. Alla har fått välbehövliga hjälpmedel inför morgondagens åkning och det ser riktigt bra ut. Åkarna är nöjda och har visat på god självinsikt, vilket är ett bra "hjälpmedel" i sin personliga utveckling till en bättre skidåkare. Peter och jag är också mycket nöjda och glada med lägrets första halva, likaså de föräldrar som följer med. Vad mer kan man begära!
Auf wiedersehen!
måndag 24 oktober 2011
Dagens rapport från Sölden!
Nypistat inför dagens aktiviteter
Det känns stabilt med en inledande vecka i Sölden, inför säsongen 2010/2011. Den kontinuitet som går att skapa på glaciären är svår att få till på hemmaplan under tex V44. Lovveckan V44 är annars en vecka vi alla skulle vilja ha åkbar redan från måndag med tillgång till många backar, bra underlag och lagomt med folk. Mitt hjärta klappar för att Kåbdalis kommer igång snart! Vi vet att de gör vad de kan men vädret rår vi inte över, så enkelt är det.
I år ser V44 inte alls bra ut någonstans i Sverige. Kåbdalis kan eventuellt komma igång lagom till lovveckans helg om vädergudarna är goda. Vår tid i Sölden blir än viktigare. Vi genomlider en förbaskat varm höst! Världscupen drar vidare till Levi inför helgen V45 men kanske hinner finnarna "tokspruta" berget de sista tre dagarna under den veckan. Men som alltid, när det gäller väder, så kan vi inte påverka något. Vi sitter alla i samma båt. Vi får söka andra lösningar som tex förbättra vår fysiska prestanda, den lär också behövas i vinter. Kolla in senaste nytt på www.kabdalis.com, om du undrar över läget för Norrbottens "pärla".
Hur har det gått idag då? Sänder lite bilder från en fantastisk dag. Det kommer mera så småningom. Middagen serveras snart och Jon Olsson har lovat komma till middagsbordet på Rauthalm ;-).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)